Utnämningen av Anders Thornberg hyllas

avCecilia Benedelle, Pär Karlsson

Utnämningen av Anders Thornberg till ny rikspolischef hyllas brett – även av oppositionen i riksdagen.

– Han blir den samlande kraft som svensk polis behöver, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– Ett klart lyft för hela polisorganisationen, säger Jimmie Åkesson (SD) till Aftonbladet.

I dag stod det klart att Anders Thornberg lämnar posten som chef för Säkerhetspolisen. I stället har han av regeringen utsetts till ny rikspolischef och efterträder den 15 februari Dan Eliasson. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) i dag.

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
Anders Thornberg.

Utnämningen av Thornberg hyllas brett. Polisförbundet, polisens fackförbund, är mycket nöjda.

Foto: TT
Lena Nitz

 Anders Thornberg har stor kunskap om det polisiära arbetet och kan motivera och engagera medarbetarna. Han blir den samlande kraft som svensk polis behöver, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en kommentar.

Men det är inte bara från fackligt håll det kommer hyllningar. Även från oppositionen, som under lång tid krävde Dan Eliassons avgång, är man positiva till regeringens utnämning.

Foto: TT
Annie Lööf (C)

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver på Twitter:

– Med Anders Thornberg får polisen en tydlig och kompetent chef. Nu återstår att från politiskt håll göra det som krävs för att Polisen ska få mer resurser och kunna finnas tillgänglig i hela landet.

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, skriver:

– Anders Thornberg har goda förutsättningar att bli en bra rikspolischef. Men nu behövs också en riktad satsning för höjda polislöner, dubbla straff för gängkriminella och förstärkningar av hela rättsväsendet.

Foto: Magnus Sandberg
Jimmie Åkesson (SD)

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är också odelat positiv till valet av Thornberg:

– Det är ett klart lyft för hela polisorganisationen. Utifrån de namn som diskuterats tror jag att Anders Thornberg är det bästa valet, säger SD-ledaren i Aftonbladets livesändning.

– Eftersom han är polis i grunden tror jag att han kan få det förtroende som krävs inom polisorganisationen. Men också att han genom sin bakgrund på Säpo har förståelse för den nya typen av brottslighet som vi står inför och som vi måste bekämpa med kraft.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, är också nöjd.

– Önskar Anders Thornberg lycka till. Ett klokt val. En gedigen och kompetent person med relevant erfarenhet för uppdraget som rikspolischef, skriver han på Twitter.