Göran Perssons attack: Totalt misslyckad migrationspolitik

VINGÅKER. Göran Persson går till hård attack mot Fredrik Reinfeldt – och hans ”öppna era hjärtan”-tal från förra valrörelsen.

Han menar att Alliansregeringen stod för en totalt misslyckad migrationspolitik som Sverige kommer lida av under många år.

– De hade ingen plan, säger den förre statsministern som nu vill se en stram migrationspolitik under lång tid.

Det hade samlats drygt 250 personer när Göran Persson höll tal på första maj i Folkets hus i sin födelseort Vingåker i Södermanland.

Talet handlade till stor del om de frågor den före detta statsministern tycker att Socialdemokraterna ska lyfta inför höstens val.

Men han inledde med att gå till hård attack mot Alliansen och tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Persson menade att den förra regeringen varken skötte försvaret eller kriminalpolitiken och att migrationspolitiken var totalt misslyckad.

– Det vi såg under den borgerliga perioden var en totalt misslyckad migrationspolitik. ”Öppna era hjärtan”, sa Reinfeldt, utan några som helst konsekvenser i åtanke, det fick bli som det blev. Vi har fått bekymmer som vi kommer behöver slita med i ganska många år. Det kommer att kosta pengar, sa han.

– De hade ingen plan.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Efter talet utvecklade Persson i en intervju med Aftonbladet och motiverade varför han lyfte frågan om migrationspolitiken.

– För att det kastar skuggor långt framåt. Väldigt många små fattiga kommuner i Sverige tog ett stort ansvar för den migrationspolitiken. Och det finns en risk för att de kan komma att överges. De extra pengar som har gått ut från staten för att hantera den här påfrestningen, de löper nu ut. Det krävs ett nytt löfte från statens sida till Sveriges fattigaste kommuner, att de inte ska stå själva med migrationsfrågan.

Hur tycker du att den svenska migrationspolitiken ska se ut framöver?

– Det är mycket enkelt. Först i botten en asylrätt och där måste vi se till att övriga Europa tar sin del av ansvaret, annars går det inte. Ovanpå det får vi nu under ganska lång tid framöver ha en arbetskraftsinvandring. De vi behöver ha måste vi välkomna till oss. Vi har tagit ett så stort ansvar de senaste åren så vi klarar inte mer nu. Nu är det arbetskraftsinvandring som gäller.

– Det är bara att jämföra med de nordiska länderna så ser du vilken politik de har valt. Jag tror att vi i Sverige tar tre gånger så många asylprövningar som de andra nordiska länderna gör tillsammans. Det är på en snedbelastning också i asylprövningen.

Även S har skuld

Göran Persson var tydlig med att även socialdemokratin har skuld i den migrationspolitik som han menar var ohållbar.

– Ja, det tycker jag. Det tog ett tag innan det blev uppenbart för Löfven och hans regering att Miljöpartiets uppgörelse med Moderaterna inte dög för en ny mandatperiod. Det tog något år innan det blev alldeles klart och sedan har det faktiskt tagit tag i frågan på ett bra sätt.

Persson har länge varit starkt engagerad i pensionärernas sak, och det var också något han återkom till under talet i Vingåker, där han framförde kravet på att dagens pensionssystem görs om. Mer av lönerna måste avsättas till pensionssystemet.

– Det går att göra, men det kräver en diskussion.

”Känns lite märkligt”

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, reagerar med förvåning på Göran Perssons tal.

– Under perioden 2006 till 2014 var den socialdemokrati som då satt i opposition inte alls några tillskyndare av en restriktiv migrationspolitik, tvärtom. Inte minst Stefan Löfven kallade mig själv för ”oanständig” när jag initiera en diskussion om antalet som kommer hit.

Billström tycker att Socialdemokraterna borde se sin egen roll i stället för att försöka skriva sig ur historien.

– Det känns lite märkligt att en före detta statsminister försöker uppträda som att Socialdemokraterna skulle ha räddat migrationspolitiken när man under åtta år inte lyfte ett finger.

Ni har själva varit självkritiska – är det något fel i sak det det han säger?

– Migrationspolitiken kunde absolut utvecklats, och jag var själv en tillskyndare till att Moderaterna skulle tagit tag i frågan om antalet människor som kommer till Sverige. Men att säga att den är totalt misslyckad är samtidig att underkänna Socialdemokraterna, för de ansåg ju under de här åtta åren att vår politik var för restriktiv.

Publisert:

LÄS VIDARE