Socialdemokraternas kris

PLANERAR AVGÅNGEN

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Nu skissar partiet på vad som händer om Juholt måste sluta

OMRINGAD i strålkastarljuset Enligt Aftonbladets källor var stämningen stundtals hätsk under VU:s sammanträde i går. Efter mötet var Håkan Juholt fortfarande partiledare – men sedan en tid tillbaka har partiet arbetat på en hemlig plan i fall han måste avgå.
OMRINGAD i strålkastarljuset Enligt Aftonbladets källor var stämningen stundtals hätsk under VU:s sammanträde i går. Efter mötet var Håkan Juholt fortfarande partiledare – men sedan en tid tillbaka har partiet arbetat på en hemlig plan i fall han måste avgå.

Håkan Juholt övertygade partitoppen – igen.

Bakom kulisserna går han fortfarande sitt livs match.

Aftonbladet har kartlagt vilka lösningar partiet nu brottas med.

Grillningen av Håkan Juholt pågick till strax efter klockan 22 i går kväll. Då hade det verkställande utskottet, VU, i flera timmar pressat sin ordförande.

Enligt uppgift till Aftonbladet var stämningen stundtals hätsk.

Svarade inte

LO-basen Wanja Lundby-Wedin, som alltid sitter till höger om partiledaren vid konferensbordet, ställde en mängd frågor kring a-kassan. Den som fick svara var Juholts närmaste man, den ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich.

Enligt Aftonbladets källor har Wanja Lundby-Wedin utrett turerna kring a-kassan sedan nyårshelgen. Hon har pratat med tjänstemän och fått de olika budgetversionerna: dels den första, där förbättringarna av a-kassan för tre miljarder kronor fanns med, och dels den andra där den hade lyfts ut.

När hon fick klart för sig hur allt gått till blev hon mycket upprörd, uppger flera källor för Aftonbladet.

– Hon var mycket bekymrad. För henne är a-kassan en del av den svenska modellen, det borde sitta i ryggmärgen på en partiledare, säger en socialdemokrat.

Trots det köpte Wanja Lundby-Wedin förklaringen från Juholt och Waidelich.

Vill reda ut frågan

Enligt flera socialdemokrater som Aftonbladet har talat med är skälet att Wanja Lundby-Wedin inte vill vara den som fällde Håkan Juholt. Det hade kunnat starta ett ”Rosornas krig” värre än någonsin.

Att hon ändå valde att reda ut frågan beror dels på att den är avgörande för arbetarrörelsen och att hon själv avgår inom kort och därmed inte har något att förlora.

LO-basen ville inte ge några kommentarer efter VU-mötet.

I natt var Håkan Juholt fortfarande Socialdemokraternas partiledare. Frågan är hur länge till. Enligt Aftonbladets källor har partiet sedan en tid arbetat med en plan för hans avgång.

Avgörande är frågan om en efterträdare. Ett parti  i så djup kris kan inte tvinga bort sin ledare utan att  veta vem som ska ta över. Därför har försiktiga sonderingar pågått mellan ­distrikten under en tid, det gäller att komma överens för att den egna kandidaten ska ha en chans.

Fler veckor på sig

Men avgörandet kan ­dröja. Socialdemokraterna avrättar inte en partiledare offentligt.

 En tänkbar ­lösning är att Håkan Juholt och partiledningen ­samstämmigt deklarerar att frågan ska behandlas av en större

församling, till ­exempel ett extrainkallat förtroenderåd. Det ger ­partiet några veckor till att hitta en efterträdare och Håkan Juholt kan under den tiden säga att han avgår självmant.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna