Fredsmöte om Jemen förbereds i Sverige

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Utrikesminister Margot Wal
Foto: BJÖRN LINDAHL
Utrikesminister Margot Wal

Fredsförhandlingar kring det brutala kriget i Jemen kommer av allt att döma ske i Sverige.

Under största hemlighetsmakeri har det svenska utrikesdepartementet förberett ett möte mellan de stridande parterna.

– Sverige är ett av få länder som kan prata med båda parterna, säger en källa på UD.

Det blodiga kriget i Jemen har resulterat i den värsta humanitära katastrofen just nu, enligt FN. Trots idoga försök från omvärlden är en lösning mellan de stridande parterna långt borta.

Striderna står mellan Huthirebeller, som har stöd av Iran, och en militär koalition som leds av Saudiarabien som backar upp den jemenitiska regeringen. I den alliansen ingår också USA och Förenade Arabemiraten.

Minst 10 000 civila har dödats sedan 2015.

Möte förbereds i Sverige

Hittills har alla försök till att mäkla fred i konflikten varit fruktlösa. Men nu har nya förhoppningar om fredssamtal tänts. I går uppmanade USA:s försvarsminister Jim Mattis parterna i konflikten att mötas.

Han pekade också ut Sverige som en plats där mötet skulle kunna bli av, tillsammans med FN:s sändebud Martin Griffiths. Enligt USA bör samtalen komma i gång inom en månad.

Nu kan Aftonbladet avslöja att det svenska Utrikesdepartementet under en tid, under största hemlighetsmakeri, har arbetet med att förbereda ett möte på svensk mark mellan Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och de iranstödda Huthirebellerna.

– Mycket tyder på att det blir förhandlingar i Sverige, säger en UD-källa.

”Skulle kunna bli starten på något”

Enligt vad Aftonbladet erfar har utrikesminister Margot Wallström (S) ägnat mycket tid åt frågan, bland annat under FN:s högnivåmöte i New York i september.

Anledningen till att Sverige pekas ut som en lämplig plats är, enligt Aftonbladets källor, att Sverige är ett av få länder som kan föra en dialog både med Iran och Saudiarabien, som står på varsin sida i maktkampen i Mellanöstern.

– Ingen av parterna tycker att Sverige har någon dold agenda. Ett möte i Sverige skulle kunna bli starten på något, att på sikt få stopp på kriget, säger en källa på UD.

Utrikesminister Margot Wallström kommenterade i dag frågan för TT:

– Vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebuden kan samla parterna i den här konflikten. Vi måste komma ihåg att detta är den största humanitära kris vi har i världen och vi har hela tiden, både i EU-sammanhang och i FN stött Martin Griffiths, som är FN:s sändebud och tycker så klart att det är bra att man gör ett försök att få till stånd politiska samtal.

Gå med i panelen du också!

Vill du vara med och svara på undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor och varumärken? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill.

Publicerad: