Centerpartiet har svängt - säger ja till Nato

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

SAMHÄLLE

FALUN. Centerpartiet har bytt fot.

Partiet har svängt i frågan om Nato och är nu för ett medlemskap.

Men frågan delar partiet - en tredjedel av ombuden röstade emot.

Den mest uppmärksammade frågan på Centerpartiets stämma i Falun har handlat om försvarsalliansen Nato. Partiet har historiskt varit emot ett medlemskap men för några veckor sedan stod det klart att en majoritet av partistyrelsen nu är för.

”Slutsatsen att på­börja en process mot ett medlemskap i Nato bygger på hur vi sett utvecklingen i vår omvärld under lång tid och hur vi strategiskt vill bygga vår säkerhets­politik framåt”, skrev partiledaren Annie Lööf tillsammans med partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren och försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström i en debattartikel i Svenska Dagbladet då.

Fick partiet med sig

Sent kväll stod det klart att man har partiet med sig - stämmans beslut innebär att C vill påbörja arbetet med att söka medlemskap. Röstsiffrorna blev 253 mot 157.

Förslaget som röstades igenom innebär att arbetet med medlemskapet villkoras i viss mån, man vill i samarbete med Finland ansöka så att man kan bli medlemmar samtidigt.

Dessutom beslutade stämman att en förutsättning för svenskt medlemskap ska föregås av bred politisk samsyn i Sverige.

Sedan tidigare är både Moderaterna och Folkpartiet för ett svenskt Nato-medlemskap. Inför sitt riksting har även Kristdemokraternas partistyrelse meddelat att man vill att partiet byter fot och förordar ett medlemskap. Det innebär att alla Allianspartier snart kan vara inne på samma linje inför valet 2018.

Men det finns fortfarande en majoritet mot ett medlemskap i riksdagen då regeringspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot.

Fanns kritiska röster

Under diskussionerna på stämman i kväll fanns även flera kritiska röster som propagerade mot ett medlemskap. Röster höjdes också om att frågan inte hade diskuterats tillräckligt i centerrörelsen och att det krävdes en utredning. Inför stämman hade även fyra ledamöter i partistyrelsen reserverat sig mot beslutet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN