SD-toppen lämnar mäktiga uppdraget

Foto: Foto: Urban Andersson
Jonas Åkerlund mitt emellan Kent Ekeroth och Richard Jomshof.

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna tvingas stuva om i toppen.

Partiets vice ordförande Jonas Åkerlund, 66, lämnar sin post på landsdagarna i slutet av november.

Det är fortfarande oklart vem som ska ta över på posten.

Den 27-29 november samlas Sverigedemokraterna för landsdagar i Lund. Ombuden ska då fatta beslut om vilken politik som ska drivas framöver och dessutom som brukligt välja en partiledning.

Det står sedan länge klart att partiledaren Jimmie Åkesson ohotad kandiderar för omval. SD-ledaren, som suttit sedan 2005, har sagt att han vill leda partiet i valrörelsen 2018.

Däremot blir det andra förändringar i partiledningen. SD:s vice ordförande Jonas Åkerlund, som suttit på sin post sedan 2006 och gick med i partiet redan 1995, har meddelat valberedningen att han inte ställer upp för omval.

När Jimmie Åkesson sjukskrevs för utbrändhet efter valet 2014 var det inte Åkerlund som klev in i hans ställe. I stället var det gruppledaren Mattias Karlsson som hoppade in som vikarie.

Oklart vem som ersätter

SD-veteranen Jonas Åkerlund kom in i riksdagen 2010 och satt i konstitutionsutskottet fram till tidigt våren 2015. I dag är hans enda uppdrag en suppleantplats i civilutskottet. 

Det är fortfarande oklart vem som ska ta över efter Åkerlund. Ett aktuellt namn är partiets andre vice ordförande Carina Herrstedt, 44. Hon ställer upp för omval för sin nuvarande post, men kandiderar samtidigt till alla poster förutom partiledarposten.

– Inom SD kandiderar vi ju till varje post för sig. Jag kan tänka mig att väljas som vice ordförande också, men jag har också sagt att jag inte alls är främmande för att släppa fram någon annan. Är jag nöjd med valberedningens förslag är det ingenting jag kommer att ta strid för, säger hon.

Enligt vad Aftonbladet erfar har även flera andra namn funnits med i diskussionerna om vem som ska bli vice ordförande.

Förutom Herrstedt handlar det bland annat om gruppledaren Mattias Karlsson, 38, och Paula Bieler, 27, som är SD:s talesperson i jämställdhets-, integrations- & familjefrågor. Enligt Aftonbladets källor har även idén diskuterats om att helt slopa de både viceposterna i partitoppen.

”Vill inte föregå utskicket”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att det även kan bli aktuellt med flera förändringar i SD:s partistyrelse. Valberedningens ordförande Michael Rosenberg berättar att man nu är färdiga med sitt arbete inför landsdagarna.

– Ombuden ska få handlingarna runt den 15 november, säger han.

Partisekreterare Richard Jomshof vill ännu inte kommentera frågan om vilka förändringar det kan bli i partitoppen.

– Handlingarna inför landsdagarna har inte gått i väg och jag vill inte föregå utskicket, säger han.

Aftonbladet har sökt Jonas Åkerlund.

ARTIKELN HANDLAR OM