Stefan Löfven

Löfven uppmanade nordiska kollegor att göra mer

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Flyktingkrisen högst upp på nordisk dagordning

REYKJAVIK. Stefan Löfven framhöll Sverige som ett föredöme – och riktade en känga mot länder som inte tar ansvar för världens flyktingar.

Särskilt vände han sig till sina nordiska kollegor.

– Det här är ingen kritik mot enskilda länder utan ett konstaterade att alla måste bli bättre på att ta sitt ansvar, säger han.

Det 67:e mötet för de nordiska staternas samarbetsorgan, Nordiska rådet, inleddes på tisdagen.

Under tre dagar står frågor som säkerhetspolitik, klimat och nordiskt samarbete på agendan. Vid mötet deltar därför inte bara statsministrar från en rad länder utan också en rad fackministrar.

Flyktingkrisen överskuggar

Men den stora fråga som överskuggar allt annat är den pågående flyktingkrisen.

Sverige skiljer ut sig i den nordiska kretsen med sitt stora mottagande av asylsökande. Under året väntas cirka 160 000 personer söka asyl i Sverige, vilket är i topp per capita bland EU-länderna, och betydligt mer än vad övriga Norden tar emot.

Att flyktingkrisen har skapat en splittring mellan de nordiska länderna framhölls bland annat av Carl Haglund, ex-försvarsminister i Finland och partiledare för Svenska Folkpartiet, under mötet.

Statsminister Stefan Löfven (S) anlände till Island vid tolvtiden och inledde sitt två dagars besök med lunch hos den isländske presidenten. Därefter tog förhandlingarna inom Nordiska rådet vid.

Löfven fokuserade som väntat helt på flyktingkrisen.

Han vill att fler länder ska ta ett betydligt större ansvar än i dag och Sverige kommer därför ansöka om att asylsökande ska kunna omfördelas till andra länder.

– Det är dags att alla nordiska länder tar sitt ansvar för att en jämn fördelning blir möjlig, sa han.

Och framhöll också:

– Sverige kommer att ansöka om EU-medel för det stora antal flyktingar som vi har tagit emot. Ingen kan tveka på Sveriges humanitära vilja, men även vår förmåga har en gräns. Nu måste alla länder ta sitt fulla ansvar.

"Uppmanar alla att ta ansvar"

Stefan Löfven uppmanade de nordiska länderna att fortsätta att stå för öppenhet.

– Den är och förblir en utav våra staters största styrkor. Vi behöver värna asylrätten, sa han.

Efter talet fick Löfven svara på frågor från parlamentarikerna från de nordiska länderna. Han fick både ris och ros.

Själv ser han dock inte sitt tal som kritik mot Sveriges grannar.

– Jag uppmanar alla EU:s medlemsländer att ta sitt ansvar. Sedan ska vi komma ihåg att Norge anmälde sig att vara med i omfördelningen fast de, som står utanför EU, inte omfattas av det. Det här är ingen kritik i första hand mot enskilda länder eller de nordiska länderna utan det är ett konstaterade att alla EU:s medlemsstater måste bli bättre att ta sitt ansvar.

Att hans tal skulle riskera att försämra relationerna mellan de nordiska länderna vill han inte kännas vid.

– Nej, vi är överens om att vi måste ha ett bra samarbete. Det här är inget som något land kan göra ensam, här måste vi hjälpas åt, säger Löfven.

Möte med Cameron

Under besöket på Island kommer Stefan Löfven att ha en rad möten. I morgon väntas han äta middag med Storbritanniens premiärminister David Cameron, som enligt planen ska ansluta under eftermiddagen för att delta i det framtidsforum som tar vid när nordiska rådets frågor har klarats av.

På måndag reser dessutom Löfven till London för ett eget möte med Cameron.

– Vi ska diskutera utvecklingen i EU. Storbritannien har en process både inrikespolitiskt och i Bryssel för att förbereda för sin folkomröstning om EU, och vilka frågor det kan komma att innebära. Vårt möte kommer mest att handla om det, och självfallet också flyktingfrågan för det är den stora frågan just nu.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Island

Nordiska rådet