S och MP vill inte ha ny förmögenhetsskatt

avPär Karlsson

Nobbar kravet från V ”Fanns problem med den skatten”

1 av 5

Det stundar hårda förhandlingar om nästa års budget.

Vänsterpartiet kräver att förmögenhetskatten återinförs – men regeringen har inga planer på att ge med sig.

– Det fanns en del problem med den skatten, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I dag träffas regeringens ministrar på Harpsund för överläggningar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om nästa års budget. Dessutom ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera en prognos över det ekonomiska läget och det hela avslutas med att statsråden har sin årliga kräftskiva.

Inför mötet har Aftonbladet träffat finansministern och finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Förhandlingarna om budgeten, som ska presenteras den 20 september, inleddes före sommaren men har intensifierats de senaste veckorna.

Satsning på välfärden största posten

Redan i våras stod det klart att den stora satsningen i budgeten blir ett tillskott på 10 miljarder kronor till välfärden.

– Det har varit viktigt för regeringen att ta ansvar för situationen ute i kommuner och landsting. Jag tror mycket av de här pengarna kommer att hamna i skolan, där behoven växer, säger Magdalena Andersson.

Både finansministern och Per Bolund säger att fokus i budgeten utöver välfärden kommer att ligga på jobbskapande och miljö.

Sedan man tillträdde har regeringen haft ett samarbete med Vänsterpartiet för att få sin budget genom riksdagen. Men utöver välfärdssatsningen är det flera frågor som man är oense om med vänstern.

V har vid flera tillfällen lanserat hårda krav inför förhandlingarna. V-ledaren Jonas Sjöstedt har sagt att regeringen är för feg och ”förvaltar en borgerlig skattepolitik”.

V kräver återinförd skatt

Hans parti vill bland annat se en återinförd förmögenhetsskatt för att finansiera satsningar.

– De rika måste beskattas mer, har ekonomiska talespersonen Ulla Andersson (V) sagt.

Magdalena Andersson vill inte kommentera hur förhandlingarna med V går, men säger att hennes parti inte har något beslut på att återinföra förmögenhetsskatten, som avskaffades 2007.

– Man såg en del problem med den skatten, att det fanns inslag av frivillighet. Men man såg också att det var svårt för skatteverket att avgöra om det var så att bolag sparade pengar eller om man gömde en förmögenhet. Det har inte varit okomplicerat.

Bolund säger att de gröna har samma inställning.

– Vi såg uppenbara problem med den skatten som fanns och det är vi inte intresserade av att återupprepa, säger han.

Vill trappa ned ränteavdraget

Bland övriga punkter på Vänsterpartiets önskelista inför budgetförhandlingarna finns ett nedtrappat ränteavdrag.

– Vi lyfter ränteavdragen i varenda förhandling med regeringen och har för avsikt att göra det igen, säger Ulla Andersson till DN.

Magdalena Andersson, hur går era tankar kring ränteavdraget?

– Det fördes ju en sådan diskussion i samband med bostadssamtalen. Där kom vi inte fram och sedan dess har det inte skett någon ytterligare aktivitet i den frågan.

Enligt vad Aftonbladet erfar är det helt uteslutet för regeringen att göra upp om en avtrappning av ränteavdraget med bara Vänsterpartiet. Frågan fanns med i de blocköverskridande samtal som ägde rum i våras mellan regeringen och oppositionen. Men samtalen havererade och frågan förblev olöst.

– Det är uteslutet att göra upp bara med V. En avtrappning skulle behöva ske på väldigt lång sikt och då behövs en bred överenskommelse så att det håller över flera mandatperioder, säger en regeringskälla.

Både Per Bolund och Magdalena Andersson vänder sig emot Vänsterns kritik om att man inte vågar höja några skatter.

– Det stämmer inte alls. Den förra regeringen införde en rad väldigt dyra och ineffektiva skattenedsättningar. De har vi avvecklat och kunnat använda pengarna till viktiga investeringar, säger Andersson.

Hittills har regeringen flaggat för höjd energiskatt, en ny kemikalieskatt och höjd skatt för finanssektorn.

Fått hård kritik av oppositionen

Oppositionen har under lång tid kritiserat regeringen för att man inte gör tillräckligt för att mota tillbaka de ökade kostnaderna som de allt högre sjukskrivningstalen och den höga migrationen lett till.

Men enligt finansministern har det redan börjat se ljusare ut.

– Vi ser att ökningstaken för sjuktalen har minskat. Vad gäller migrationen så hamnade vi i en ohanterlig situation förra hösten och var tvungna att göra en tillfällig omläggning av politiken. Det ser vi också nu att det har haft väldigt stor effekt. Det kommer också att minska kostnaderna för migrationen under de kommande åren. Exakt hur mycket får vi återkomma till.

ARTIKELN HANDLAR OM