Moderaterna vill införa bidragstak

Visby. Moderaterna presenterar idag ett förslag för att få ner kostnaderna för bidrag.

Ett tak införs - vilket ska hindra att bidrag kan staplas på varandra.

– Vi ska minska bidragsberoendet och se till så att folk kommer i arbete, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Förslaget presenteras under Moderaternas ekonomiska seminarium i Almedalen och innebär att ett tak införs i försörjningsstödet och etableringsersättningen. Enligt partiets uträkning kan man idag stapla bidrag på varandra, vilket minskar drivkraften att få ett arbete. En familj med tre barn kan idag få samlade bidrag på 28 000 i månaden efter skatt, enligt partiet.

– Varför ska en person då ta ett arbete som kanske bara ger hälften så mycket, säger Anna Kinberg Batra.

Drivkraften att arbeta minskar

Enligt förslaget ska ett hushåll utan inkomst maximalt kunna erhålla 75 procent av lägstalön och bostadsbidrag i samlade bidrag, exklusive underhållsstöd och barnbidrag. För en trebarnsfamilj med två vuxna innebär det att de samlade bidragen minskar med 2 500 kronor.

Enligt Anna Kinberg Batra kommer de sammanlagda kostnaderna för människor som inte jobbar öka med 77 miljarder fram till 2020 om inget görs för att få ner kostnaderna.

– Det gör att drivkraften att arbeta minskar, människor riskerar att hamnar i utanförskap och människors hopp och drömmar släcks, säger hon.

Lönar sig för lite

Moderaternas ekonomiskpolitisk talesperson Ulf Kristersson, säger att förslaget är en del i ett samlat paket för att få fler folk i arbete. För att få in de 100 000-tals nyanlända på arbetsmarknaden måste bidragssystemet göras om så att drivkraften att arbeta ökar.

– Det lönar sig i dag för lite att gå från bidrag till en egen arbetsinkomst, säger han. 

Alla hushåll som får försörjningsstöd ska omfattas av taket, 2014 var det 124 000 personer. Dessutom omfattas alla nyanlända med etableringsersättning, enligt Moderaterna kommer det vara 70 000 2016 och 100 000 2017. Hur många som kommer slå i taket är däremot oklart.

Publisert:

LÄS VIDARE