AKB om Jimmie Åkessons flört: ”Inte aktuellt för oss”

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

MALMÖ. SD-ledaren Jimmie Åkesson räknar med att bjudas in i värmen efter nästa val som stödparti till en borgerlig regering.

Men M-ledaren Anna Kinberg Batra markerade i dag hårt i motsatt riktning.

– De är inte en grund att bygga en regering på, i alla fall inte för oss, säger hon.

Foto: Emil Langvad/TT

Under våren har Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson varit tydliga att man vill samarbeta högerut. I höstas sa Åkesson att han framöver ser en regering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och SD som den mest naturliga konstellationen.

I en intervju med Aftonbladet i april slog Åkesson fast att han är helt säker på att SD efter nästa val för första gången kommer att bjudas in i värmen, som stödparti till en borgerlig regering.

Åkesson: Vi kommer bli borgerligt stödparti

Han jämförde med utvecklingen i Danmark där Dansk Folkeparti gick samma väg redan 2001.

– Jag tror inte att Anna Kinberg Batra ens kommer att peka i den riktningen före valresultatet är klart. Mycket tyder på att vi kommer stå efter valet med tre ungefär jämnstora partier och en massa små. Ska man sakpolitiskt i den röran kunna få ut något, då måste man om man vill ta ansvar överväga att samarbeta med oss. Det kommer man att förstå då, sa han.

Åkesson lyfte också fram hur han tycker att hans parti på flera sätt ligger nära Moderaterna.

– Vi har i vissa avseenden varit ganska lika dem ganska länge.

Men i sitt linjettal på M:s Sverigemöte i Malmö, där Anna Kinberg Batra lanserade en "plan för Sverige", markerade M-ledaren även hårt i motsatt riktning mot vad Åkesson hoppas på. Hon pekade ut SD som ett parti som ”gör att Sverige förlorar”. Hon kritiserade dem för att vilja höja bidrag, ta avstånd från integrationspolitik, stoppa enklare byggregler, säga nej till Nato och att ”exploatera samhällsproblem”.

– Ett parti som tar avstånd från seriöst politiskt arbete och som prioriterar att det inte ska löna sig att arbeta, det är inte en grund att bygga en regering på. I alla fall inte för oss, säger Kinberg Batra.

Går till val som Allians

M-ledaren var i stället återigen tydlig med att hon vill leda en Alliansregering efter nästa val. Frågan om hur Sverige ska kunna styras efter nästa val är redan omdiskuterad. Efter att decemberöverenskommelsen fallit finns det i dag ingen garanti för att ett block i minoritet ska kunna få sin budget igenom rikdagen när SD är vågmästare.

Allianspartierna hade i den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio stöd av 41,1 procent och de tre rödgröna partierna samlade 38,3 procent.

SE OCKSÅ

AKB:s håller pressträff på Sverigemötet

Publicerad: