Sjöstedt: SD har rasismen som enda bärande idé

SAMHÄLLE

V-ledaren Jonas Sjöstedt varnar för vad som kan hända om Moderaterna försöker ta makten tillsammans med SD efter nästa val.

I sitt tal under politikerveckan i Järva menade han att det finns en ”allvarlig risk” för det samarbetet.

– SD har rasismen som enda bärande idé. Är det något som jag inte vill ska ske i det här landet är det det, säger Jonas Sjöstedt.

Foto: ANDREAS BARDELL
Jonas Sjöstedt (V).

Bostäder, skola, poliser, integration – Jonas Sjöstedts tal under politikerveckan i Järva kretsade kring sådant som har satt de utsatta förorterna i fokus.

– Vi behöver fler poliser, men de poliserna kommer bara göra det akuta. Det handlar också om att förebygga våld och ha en avhopparverksamhet. Men det kommer inte heller att räcka – det krävs långsiktiga sociala satsningar som gör att människor får hopp, sa Jonas Sjöstedt i talet.

Han uttryckte också en vilja om att förändra skolan så att ”direktörens och städerskans barn” får gå i samma skola igen.

– Jag tillhör inte dem som tycker det var bättre förr, men ibland kan jag sakna saker. En sak gillade jag när jag gick i högstadiet – det var att vi alla gick i samma skola. Direktörens och städerskans barn gick i samma skola. Dit måste vi komma igen.

Jonas Sjöstedt gick också till hårt angrepp mot Alliansen för att de trasat sönder budgetprocessen med dagens utspel om att vilja stoppa ett antal skattehöjningar. Han varnade för Anna Kinberg Batras ”iskalla högerpolitik” och för att den efter nästa val skulle kombineras med Sverigedemokraternas, ”vars enda bärande idé är rasismen” .

– Är det något som jag inte vill ska ske i det här fina landet är det det. Vi är värda så mycket mer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Järva