Stor oenighet i Alliansen kring religiösa friskolor

SAMHÄLLE

VISBY. Jan Björklund kräver stopp för religiösa friskolor.

Men han har varken Alliansen eller Birgitta Ohlsson med sig.

– Svaret på den frågan är nej, säger Jan Björklund.

Liberalernas partiledare presenterade på måndagen ett åtgärdsprogram med 34 punkter för att ”minska klyftorna mellan de som fötts i Sverige och de som flyttat hit.”

– Sverige håller på att få en ny underklass. Den består väsentligen av lågutbildade invandrare. Risken är att denna underklass fastnar i ett permanent utanförskap och livslångt bidragsberoende.

Klyftorna handlar enligt Liberalerna om jobb, utbildning, bostäder, trygghet, demokrati och värderingar. En av åtgärdspunkterna handlar om ett språk- och samhällstest för medborgarskap. Ett nygammalt förslag, som väckte debatt redan under Lars Leijonborgs tid.

Ett annat förslag som Jan Björklund lyfte fram handlar om stoppet av nyetablering av religiösa friskolor.

– Värderingsklyftan är på ett sätt den svåra klyftan: Vi är väldigt bekymrade över den utveckling med religiösa friskolor som sker i våra förorter, säger Jan Björklund.

L-ledaren står dock helt ensam i Alliansen med det förslaget. Även hans utmanare, Birgitta Ohlsson, är emot förslaget.

– Tyvärr är det en stor oenighet kring de religiösa friskolorna. Fråga de andra Alliansledarna får du höra.

Hur ska du få med övriga alliansledare på detta?

– Det får vi se. Det återstår när vi ska bilda regering. En del punkter tror jag vi kan komma överens om ganska snabbt medan en del är mer kontroversiella.

Vad kan bli svårast?

– Alliansregeringen gjorde väldigt lite för att skapa enkla jobb och det berodde ju på att Moderaterna var oroliga att stöta sig med LO, som man måste ha med sig om det ska gå.

Moderaterna har ju en ny ledare nu – hur tror du chanserna ser ut nu?

– Vi får se. Jag vill inte spekulera i det nu.

Du och utmanaren Birgitta Ohlsson tycker ju helt olika i frågan om religiösa friskolor – hur ser det ut för övrigt inom partiet?

– Det finns en majoritet för den uppfattning som jag redovisade här och det finns ett sådant beslut i vårt parti, men som alltid inom ett parti så finns det ju olika uppfattningar med.

ARTIKELN HANDLAR OM