Björklund om Birgitta Ohlssons metoder: Vill inte kommentera det

SAMHÄLLE

Drygt ett år före valet befinner sig Liberalerna indragna i en personstrid.

Utmanaren Birgitta Ohlsson har kritiserats internt för att försöka värva in nya medlemmarna som ska komma in och kräva lokala omröstningar.

Partiledaren Jan Björklund ville i dag inte uttala sig om vad han tycker om Birgitta Ohlssons metoder.

– Det vill jag inte kommentera, säger han till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Urban Anderson
Jan Björklund höll tal på politikerveckan i Järva.

Jan Björklund, som hade sin familj på plats på Spånga IP, höll under söndagskvällen tal under politikerveckan i Järva. Han uppehöll sig mycket kring integrationsutmaningen Sverige står inför.

– Det här är ett väldigt speciellt arrangemang, det blir naturligt att sätta fokus på integrationsfrågorna. De utmaningarna är de största utmaningar som Sverige står inför de kommande åren, säger Jan Björklund.

Samtidigt pågår nu en intensiv strid om partiledarskapet inom Liberalerna.

”Starkt stöd”

Jan Björklund säger att han upplever att han har ett starkt stöd i partiet.

– Vi har många skickliga politiker i vårt parti, Birgitta Ohlsson är en av dem, säger Jan Björklund.

Stockholms läns gick ut och sa att man inte vill ta ställning utan ha en medlemsomröstning. Hur ser du på det?

– Stockholm är där Birgitta Ohlsson har sitt starkaste stöd. För några år sedan vann hon här över mig, nu väger det lika. Min bedömning är att mitt stöd är starkt när man väger in hela landet

Birgitta Ohlsson har internt anklagats för lite av fulspel, kritiken går ut på att hon har försökt värva nya medlemmar till partiet, som kanske stöttar henne men inte nödvändigt är Liberaler. Hur ser du på det agerandet?

– Det vill jag inte kommentera.

Foto: Christine Olsson/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund inför talet under Järvaveckan.

”Aldrig medverka till det”

Jan Björklund uppehöll sig i sitt tal också en stund vid Sverigedemokraterna, och fick kvällens längsta appåd när han slog fast att han aldrig kommer att medverka till att partiet får politisk makt i Sverige.

– De gör skillnad på människor och människor. Intoleransen är ett signum för de främlingsfientliga partierna. Den spär på fördomar och diskriminering. Jag vet vad det här är för ett parti. Det är de som går på tvärs med allt vad liberalism är.

– Mina båda söner är adopterade från andra sidan jordklotet. De ska veta: deras pappa kommer aldrig att medverka till att Sverigedemokraterna får makt i vårt land, säger Jan Björklund.

ARTIKELN HANDLAR OM