Centerpartiet ställer ultimatum: Oss eller SD

avAnette Holmqvist, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Centerpartiet hotar att lämna Alliansen om Moderaterna börjar samarbeta med SD i riksdagen, rapporterar SR:s Ekot.

– Moderaterna får precisera vad de menar. Från C:s sida kommer vi inte att förhandla med SD, säger partiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson till Aftonbladet.

Även KD och L är emot att Alliansen ska samarbeta med SD.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen ställer enligt SR:s Ekot ett ultimatum till Moderaterna. M måste välja om partiet vill förhandla med de övriga Allianspartierna eller med Sverigedemokraterna. Väljer partiet det senare alternativet kan inte samarbetet mellan C och Alliansen i utskotten fortsätta.

Anders W Jonsson säger till Aftonbladet att han vill behålla allianssamarbetet men att Moderaterna sagt att de vill börja förhandla med SD i utskotten.

– Man kan inte sitta och förhandla i två grupper. Moderaterna får ju precisera vad de menar med sitt uttalande om att de ska förhandla med SD. För från C:s sida kommer vi inte att förhandla med SD.

”Vi anpassar oss inte till SD”

Pratar du om en situation efter valet 2018?

– Nej, det här är föranlett av M:s utspel förra veckan och att de sa att de vill börja förhandla med SD i utskotten. Då får jag frågan om vi också vill det och jag svarar ”nej, C vill inte det, vi har ett välfungerande allianssamarbete i dag och det vill vi behålla”.

Men om de skulle börja göra det, vad innebär det konkret för er då?

– Vi kommer inte att förändra vår politik utifrån vad SD vill.

Men om M börjar förhandla...?

– M får först förklara vad de menar med utspelet. När de preciserat sig får vi gå vidare i diskussionen. För vår del vill vi fortsatt ha ett bra allianssamarbete. Vi kommer aldrig att förhandla med SD. Kommer M då säga att nu har vi pratat med SD och de vill att Alliansen ändrar uppfattning, då kommer vi att säga ”nej, det kommer vi inte att göra”. Vi anpassar oss inte till SD.

Till Aftonbladet säger Anders W Jonsson att han förväntar sig att Moderaterna nu tar kontakt med Centerpartiet och förklarar vad man menar med sitt utspel.

”Vi pratar med SD redan i dag”

Enligt gruppledaren har man inte fört några sådana samtal efter Kinberg Batras utspel i förra veckan.

– Det här är en sak som vi nu får ha diskussioner om i veckan. Jag förväntar mig att M preciserar sig och säger hur de har tänkt sig detta. Utifrån det får vi ta ställning. Vi är väldigt framgångsrika i dag eftersom Alliansen har ett bra samarbete, säger han.

Jonsson framhåller att det är stor skillnad mellan att förhandla med SD mot att som i dag, sitta i samma utskott och där diskutera samtliga partier emellan.

– Redan i dag pratar vi med SD, men vi förändrar inte vår politik eller anpassar oss till SD. Det är stor skillnad.

– Vi har pratat med dem sedan 2010, de sitter i utskotten och vi sitter bredvid, man dricker kaffe ihop och pratar men det är en helt annan sak än att förhandla, för det betyder ”jag tycker A” och ”du tycker B” och sedan försöker vi att hitta något däremellan, säger Anders W Jonsson.

KD vill inte samarbeta med SD

KD-ledaren Ebba Busch Thor är positiv till att Alliansen lägger en gemensam budget men vill inte att den ska samarbeta med SD i utskotten.

Hon tycker däremot att Anders W Jonssons uttalande är ”olyckligt”.

– Jag uppfattar att alla fyra partiledarna är överens om att Alliansen fortfarande gäller även om vi har olika syn på frågan kring Sverigedemokraterna i utskotten. Vi är alla fyra överens om att några budgetförhandlingar inte är aktuellt, säger hon.

Hon delar inte Anders W Jonssons åsikt om att M måste välja mellan samarbete mellan SD och de övriga allianspartierna.

– Nej det gör jag inte. Men jag uppfattar att Annie Lööf är tydlig med att Alliansen fortfarande gäller och att hon tonar ner uttalandet.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM