M-toppen i Stockholm: ”Utesluter inte samtal med SD”

SAMHÄLLE

Anna Kinberg Batras besked om att M ska börja göra upp med SD i riksdagen sprider svallvågor.

Nu säger Anna König Jerlmyr, M-topp i Stockholm, att man inte utesluter samtal med SD i huvudstaden efter nästa val.

– Vi kommer inte aktivt att samarbeta, däremot vill jag inte utesluta att man kan föra samtal, säger hon till tidningen Mitt i Stockholm.

Foto: Bezav Mahmod/SvD

I går meddelade Moderaterna en ny kurs för partiet i flera frågor. Partiledaren Anna Kinberg Batra sa på en presskonferens att hennes parti nu vill att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget redan i år och på det sättet försöka fälla den rödgröna regeringen före nästa val.

Dessutom meddelade Kinberg Batra att hennes parti nu är beredda att börja göra upp och samtala med Sverigedemokraterna om olika sakfrågor i riksdagens utskott.

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna. Den låsningen vill jag häva, sa hon.

Däremot var Kinberg Batra tydlig med att hon inte vill budgetförhandla eller sitta i regering med SD.

På flera håll i partiet sker nu positionsförflyttningar när det gäller M:s relation med SD. För några veckor sedan meddelade oppositionsledaren i Malmö, Torbjörn Tegnhammar, att han vill ta makten i staden med SD:s hjälp.

Även i Stockholm, där Moderaterna också sitter i opposition, kommer nu ett nytt besked. Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr säger i en intervju med tidningen Mitt i Stockholm att välkomnar Kinberg Batras besked och att hon inte utesluter samtal med SD efter nästa val.

– Vi kommer inte aktivt att samarbeta, däremot vill jag inte utesluta att man kan föra samtal, säger König Jerlmyr till tidningen.

I dag styrs Stockholms stad av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Men efter nästa val skulle SD kunna bli vågmästare.

Anna König Jerlmyr har tidigare helt uteslutit samarbete med SD, men säger i dag att läget är annorlunda än inför förra valet.

–  Då såg det ut som att vi kunde ha en tydlig majoritet efter valet. Vi måste förhålla oss till ett förändrat läge. Sverigedemokraterna är ett parti som växer kraftigt. Jag tycker inte att man kategoriskt ska uttala sig i samarbetsfrågan innan ett val, säger hon till Mitt i Stockholm.

Anna König Jerlmyr har avböjt en intervju med Aftonbladet.