Eneroth: ”Öppnar för ett S, C och L-samarbete”

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaternas besked öppnar för ett starkare samarbete mellan S, C och L, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Vi har en gemensam värdegrund. Det är uppenbart att Moderaterna inte längre delar den grunden, säger han.

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Tomas Eneroth, gruppledare för S i riksdagen.

Tomas Eneroth är starkt kritiskt till Anna Kinberg Batras (M) uttalande om att Alliansen bör samarbeta med SD i riksdagens utskott. Enligt honom är det ett sätt att normalisera SD, även om M-ledaren endast nämnde samarbeten i trafikfrågor och bullerregler som exempel.

– Det är naivt att tro att SD skulle nöja sig med inflytande i trafik- och bullerfrågor. Kommer hon sätta sig med Jimmie Åkesson och samtala? Kommer Beatrice Ask och Kent Ekeroth ha diskussioner tillsammans? I värsta fall etablerar sig ett brunblått block och därmed också Alliansens upphävande, säger Tomas Eneroth.

Finns en värderingsskillnad

Att C, L och KD är motståndare till att samarbeta med SD i riksdagens utskott ser Eneroth som ett bevis på att Alliansen är splittrad i den mest ”grundläggande frågan”.

– Det finns en avgörande värderingsskillnad i något så grundläggande som regeringsfrågan. Det innebär att det inte finns något trovärdigt regeringsalternativ på den borgerliga sidan.

Tror du det kan innebära ett närmande mellan S, L och C?

– Ja, det tror jag. Vi har en gemensam värdegrund. Det är uppenbart att Moderaterna inte längre delar den grunden. Tittar vi på hur det ser ut i kommunerna ser vi att blockpolitiken är upplöst.

Ser du ett scenario där S, L och C bildar regering?

– Vi har alltid hållit dörren öppen för breda överenskommelser. Men jag tror det är farligt att före ett val låsa fast sig vid hur förhandlingarna ska se ut efter ett val.

Publicerad:

LÄS VIDARE