Eneroth: ”Öppnar för ett S, C och L-samarbete”

SAMHÄLLE

Moderaternas besked öppnar för ett starkare samarbete mellan S, C och L, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Vi har en gemensam värdegrund. Det är uppenbart att Moderaterna inte längre delar den grunden, säger han.

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Tomas Eneroth, gruppledare för S i riksdagen.

Tomas Eneroth är starkt kritiskt till Anna Kinberg Batras (M) uttalande om att Alliansen bör samarbeta med SD i riksdagens utskott. Enligt honom är det ett sätt att normalisera SD, även om M-ledaren endast nämnde samarbeten i trafikfrågor och bullerregler som exempel.

– Det är naivt att tro att SD skulle nöja sig med inflytande i trafik- och bullerfrågor. Kommer hon sätta sig med Jimmie Åkesson och samtala? Kommer Beatrice Ask och Kent Ekeroth ha diskussioner tillsammans? I värsta fall etablerar sig ett brunblått block och därmed också Alliansens upphävande, säger Tomas Eneroth.

Finns en värderingsskillnad

Att C, L och KD är motståndare till att samarbeta med SD i riksdagens utskott ser Eneroth som ett bevis på att Alliansen är splittrad i den mest ”grundläggande frågan”.

– Det finns en avgörande värderingsskillnad i något så grundläggande som regeringsfrågan. Det innebär att det inte finns något trovärdigt regeringsalternativ på den borgerliga sidan.

Tror du det kan innebära ett närmande mellan S, L och C?

– Ja, det tror jag. Vi har en gemensam värdegrund. Det är uppenbart att Moderaterna inte längre delar den grunden. Tittar vi på hur det ser ut i kommunerna ser vi att blockpolitiken är upplöst.

Ser du ett scenario där S, L och C bildar regering?

– Vi har alltid hållit dörren öppen för breda överenskommelser. Men jag tror det är farligt att före ett val låsa fast sig vid hur förhandlingarna ska se ut efter ett val.