Förra MUF-toppen lämnar Moderaterna

Foto: CAROLINA BYRMO
Bodil Sidén lämnar partiet
SAMHÄLLE

M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnar dörren för SD.

Det får nu den förra Muf-toppen Bodil Sidén att lämna partiet.

– Kinberg Batra vill nu samarbeta med SD. Därför har jag lämnat mina uppdrag för M och är inte längre medlem, skriver Bodil Sidén på Facebook.

Det fortsätter storma kring Alliansen.

I dag kom nya utspel slag i slag; detta efter att Centern ställt ultimatum till M om att välja mellan allianspartierna och SD när det gäller förhandlingar i riksdagen.

Nu markerar också flera moderater mot partiets nya linje. På Facebook skriver Muf:s tidigare andre vice ordförande att hon nu valt att lämna Moderaterna.

”Är inte längre medlem”

– ‪Jag engagerade mig för idéerna. Kinberg Batra vill nu samarbeta med SD. Därför har jag lämnat mina uppdrag för M och är inte längre medlem, skriver Bodil Sidén på Facebook.

Bodil Sidén var ett av toppnamnen inom Muf innan hon lämnade ungdomsförbundet för ett år sedan.

Beslutet var en protest mot Muf:s krav att Moderaterna fäller regeringen med stöd av SD – identiskt med det förslag som Anna Kinberg Batra nu lagt fram.

– Min gräns går här. SD är rasister och kollektivister. De är allt en moderat inte är, sa Bodil Sidén till Aftonbladet då.

Övergivit värderingar

På Facebook riktar hon också hård kritik mot Moderaterna, som hon menar har övergivit värderingar för taktik. ”I politik, retorik och logik har man gett vika i viktiga frihetsfrågor som migration, fri rörlighet och demokrati.”

I går blev det även känt att kommunpolitikern Katja Larsson i halländska Hylte lämnar Moderaterna i protest mot partiledaren Anna Kinberg Batras nya linje.

– Jag kan inte ställa mig bakom den politik man har antagit i Moderaterna. Dels införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, TUT, förra sommaren och sedan att man nu öppnar för att samverka med SD i vissa frågor. Om man öppnar i en ände undrar jag hur långt man är beredd att gå i den andra, säger Larsson.

Kinberg Batras besked blev droppen

Katja Larsson slår fast att hon har varit missnöjd med den allt hårdare politiken det senaste året. Men förra veckans besked där M-ledaren öppnade för förhandlingar med SD blev det som fällde avgörandet.

– Det blev droppen och det som fick mig att bestämma mig för att agera. Men de som känner mig vet ju att jag redan under förra våren och sommaren, vilket jag också framfört i partiet, började gå i en riktning som jag inte var bekväm med.

Katja Larsson sitter kvar som vilde i kommunfullmäktige i Hylte och ska under våren fundera på om hon vill fortsätta att engagera sig politisk. Kanske byter hon parti.

– I dagsläget tycker jag att det bara är Annie Lööf, eller Centerpartiet överhuvudtaget, som för ett vettigt resonemang. Det är väl lite mer deras lokalpolitik som jag inte stödjer, de är ju väldigt för vindkraft och det är inte jag. Så där får jag väl känna efter lite, säger hon.

Aftonbladet söker Bodil Sidén.