Opinionsundersökningar

Kraftigt ras för Moderaterna i SCB-mätningen

Av: 

Olof Svensson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Moderaterna rasar kraftigt i SCB:s stora väljarmätning.

Partiet har bara stöd av 18,1 procent – sämsta siffran sedan året då Bo Lundgren avgick.

– Det bekräftar den nedgång som vi har sett för Moderaterna den senaste tiden. Jag känner mig också hoppfull om att vi kommer att klara av att vända detta, säger M:s partisekreterare Tomas Tobé.

Moderaterna står för den största förändringen i SCB:s stora mätning. Partiet får stöd av 18,1 procent – ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med SCB:s senaste mätning i november 2016.

Resultatet är det sämsta för Moderaterna sedan våren 2003 då partiet fick 16,8 procent. Hösten samma år avgick Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt valdes till ny partiordförande.

Moderaterna är därmed inte längre Sveriges andra största parti. Det är istället Sverigedemokraterna som ökar med 0,9 procentenheter och får 18,4 procent.

– Det bekräftar den nedgång som vi har sett för Moderaterna den senaste tiden. Jag känner mig också hoppfull om att vi kommer att klara av att vända detta, säger partisekreterare Tomas Tobé.

Hur ser du på kritiken mot Anna Kinberg Batra?
– Nu har ju väldigt många moderata förbund klivit fram och vill ju ge Anna Kinberg Batra möjligheten att kunna vända detta. Jag tror att det är viktigt att vi nu står enade och talar mer om vår egen politik och hur vi vill utveckla Sverige.

Det är drygt ett år till valet. Både ni och Alliansen ligger under. Hur känns det?
– Alliansen måste nu samla sig, inte för vår egen skull utan för Sverige skull. Det finns ett väldigt stort missnöje med regeringen men det har ju framför allt gått till SD. Men de har ju inget svar på hur huvudfrågan om hur alla de invandrare som kommit ska komma in i jobb.

S: Har högre ambitioner

Socialdemokraterna går också starkt framåt och får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter. Det är också över valresultatet 2014. Partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att det är ett tydligt kvitto för ledarskapet Stefan Löfven har visat och arbetet regeringen har gjort.

– Det här är det väljarna vill se. Men det finns mycket mer kvar att göra.

Är du nöjd?

– Jag skulle inte vara nöjd om det här var valresultatet, jag har högre ambitioner.

Om det här vore valresultatet, då blir det svårt för er att bilda regering?

– Det rödgröna blocket är störst. Men jag tror, och vi tror, att svensk politik skulle må bra av mer samarbete över blocken. Löfven har varit tydlig med att han vill bjuda in till samtal.

Centerpartiet växer också rejält och får 11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter.

Statistiska Centralbyråns, SCB, mätning brukar ges särskilt stor betydelse eftersom den dels har ett ovanligt stort underlag, dels har gjorts löpande ändå sedan 1972. Mätningen presenteras två gånger per år.

För Centerpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är förändringarna statistiskt säkerställda.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Opinionsundersökningar

LÄS VIDARE

Glädjeskutt för M – går om SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Opinionsundersökningar

SCB, Statistiska centralbyrån

Moderaterna

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Liberalerna