Politik

Högt tonläge inför L-mötet: ”Sabuni-motståndarna bör lämna”

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Tonläget inför Liberalernas partiråd är skyhögt.

Partiets starke man i Vellinge förutsätter att de som är emot Sabunis linje lämnar sina riksdagsuppdrag om hennes linje går igenom.

– Då måste ena sidan anse sig vara besegrad, säger Henrik Thorsell (L).

Liberalerna i Skåne är som flera andra distrikt splittrade inför söndagens partiråd. I en intern Facebookgrupp går Vellingeliberalen Henrik Thorsell till hårt angrepp mot motståndarna till Sabunis linje, de så kallade ”reservanterna”.

”Jag förutsätter att ledamöter som inte stödjer partistyrelsen lämnar sina uppdrag i riksdagen efter söndagens omröstning” skriver Thorsell i gruppen.

I Skåne är riksdagsledamöterna Christer Nylander och Tina Acketoft emot Sabunis linje.

Tycker de måste lämna

När Aftonbladet når Thorsell står han fast vid uppfattningen. Enligt honom är det det enda sättet att få slut på det ”öppna krig” som råder i partiet.

– Men det är ett tveeggat svärd. Vinner inte Sabunis linje kan hon inte sitta kvar. Vinner hon så måste det samma gälla för motståndarsidan.

Henrik Thorsell, Liberalerna.

Ett moraliskt ansvar

Thorsell fortsätter:

– Politik och beslut innebär konsekvenser. Driver man en sådan linje som Nylander och Acketoft, så måste det få konsekvenser.

Ska de avsäga sig sina uppdrag i så fall?

– Ja man sitter på ett personligt mandat. Jag menar att det är ett moraliskt ansvar man har. Lägga ner eller avgå.

Liberaler har många gånger tidigare haft olika uppfattningar i olika frågor, varför ska det vara så ultimativt denna gång?

– Därför att det här har splittrat partiet. De som för en annan diskussion än den jag gör utgår från att vi ska vara kvar i riksdagen, men som det ser ut nu i stöd är vi inte det. Vad gör vi för nytta då?

Partiledare Nyamko Sabuni.

Får mothugg från andra

Det kan bli många som får avgå med denna inställning?

– De får ju fatta sitt beslut. Anna Starbrink (liberal i Uppsala) sa i Aktuellt i går att hon kommer kämpa vidare om Sabunis linje vinner, men det är ett märkligt sätt att förhålla sig till problemet. Det interna kriget måste få ett slut. Då måste ena sidan erkänna sig besegrad. 

Flera i den interna Facebook-gruppen riktar kritik mot Henrik Thorsells inlägg och tycker att han har fel i sin uppfattning. Ett motargument som förs fram är att riksdagsledamöterna Mats Persson och Allan Widman i så fall borde lämnat riksdagen när de förlorade i frågan om att gå in i Januariavtalet (JA). De båda var emot JA.

– Får inte partistyrelsen igenom sitt förslag så måste man kalla till ett nytt landsmöte. Sedan är det klart att det omvända måste gälla. Och partistyrelsen måste självklart avgå, säger Thorsell.

Thorsell är ombud på L:s landsmöte, men inte på partirådet där frågan avgörs.

Aftonbladet har utan framgång sökt Tina Acketoft. Christer Nylander skriver i ett sms ”Vi hade olika åsikter i partiet när vi diskuterade Januariavtalet också för ett par år sedan, men efter att beslut var fattat samlade vi ihop oss och gick vidare tillsammans. Det kan vi göra denna gång också. ”

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Tina Acketoft

Christer Nylander

Liberalerna

Anna Starbrink

Vellinge