Mona Sahlins livvakt får fortsätta arbeta som polis

SAMHÄLLE

Mona Sahlins tidigare livvakt får ha kvar sin anställning som polis.

Det framgår av ett beslut från Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

Åklagare Anders Jakobsson räknar med att kunna ta ett beslut i ärendet denna vecka, även gällande misstänkarna mot Mona Sahlin.

Foto: Jonas Bilberg
Mona Sahlin med livvakten som hon misstänks ha skrivit ett falskt intyg åt.

Mona Sahlins tidigare livvakt har trots brottsmisstankarna arbetat kvar hos polisen, något som Aftonbladet tidigare har skrivit om.

Den tidigare livvakten misstänks för brukande av osann urkund, efter att ha använt ett falskt intyg som Mona Sahlin skrivit.

Åklagare Anders Jakobsson har begärt ett yttrande från Polisens personalansvarsnämnd, PAN, med anledning att livvakten kan komma att lagföras genom ett strafföreläggande.

– Normalt sett om man har en polis som är misstänkt för brott så tar man in yttrande från nämnden. Är det så att de kommer fram till att han får sluta, då påverkar det alltid påföljden som är aktuell för brottet, säger han.

Kommer snart fatta beslut

I går kom beslutet. Nämnden skriver att livvakten inte kommer att skiljas från sin anställning om han lagförs för brukande av osann urkund. Beslutet är undertecknat rikspolischefen Dan Eliasson.

– Nämnden har gjort bedömningen att den brottslighet som åklagaren gör gällande inte kommer leda till att han blir av med jobbet, säger Mats Forslund, jurist på PAN.

Peter Ågren, polisintendent och chef för lokalpolisområde Södermalm, säger att beslutet innebär att den tidigare livvakten nu får jobba vidare som vanligt.

Påverkar det här på något vis vilka arbetsuppgifter han kommer få?

– Nej, han kan ju få vilka arbetsuppgifter som helst om han söker sig någonstans. Han får jobba vidare. Det är inte konstigare än så.

Aftonbladet talade tidigare på onsdagen med åklagare Anders Jakobsson. Han sa då att yttrandet från nämnden är det enda han väntar på innan han kan fatta beslut i ärendet.

– Det kan bli åtal, strafföreläggande, eller att man lägger ner utredningen. Mer vill jag inte gå in på just nu. Men jag kommer fatta beslut, med största sannolikhet på fredag.

I förra veckan meddelade både Mona Sahlin och den tidigare livvakten att de erkänner brott. Mona Sahlins advokat Claes Borgström hälsar att han inte vill kommentera ärendet innan åklagaren fattar beslut.

ARTIKELN HANDLAR OM