Ilskan efter SFM-föreläsaren: ”Han kränker kvinnor”

SFM:s föreläsare hävdar att unga tjejer hamnar i helvetet om de inte täcker sig.

– Jag blev chockad när jag läste det här. Han kränker alla kvinnor, säger muslimen Helena Atilaian, 39.

Hon kräver nu en hårdare granskning av religiösa organisationer som får statsbidrag.

Flera muslimer som Aftonbladet pratat med reagerar kraftigt på hur Sveriges förenade muslimers, SFM:s, föreläsare uttrycker sig.

En av dem är Helena Atilaian, 39, från Sala som arbetar på ett skyddat boende för kvinnor. Hon möter ofta kvinnor som behandlats illa av sina män och som tvingats fly från släktingar på grund av hedersförtryck.

– Det den här imamen säger är inte islam, det är att utöva makt över kvinnor. Och ingen reagerar, ingen säger ifrån, ingen vågar göra något, säger hon.

Helena Atilaian föddes i Afghanistan, flyttade till Iran och kom till Sverige 2011. Att den här formen av kvinnoförtryck, som hon själv flydde från, nu finns i Sverige, tycker hon är mycket allvarligt.

– Det står ingenstans i Koranen att 12-åringar ska vara täckta. Han hittar bara på. Den här imamen kränker alla kvinnor och det gör mig jättearg.

Inspirerar unga killar

Helena Atilaian har själv en dotter, som nu är vuxen, och reagerar kraftigt på att någon vill bestämma hur hon ska se ut.

– Hon tar på sig vilka kläder hon vill. Jag kan inte styra hennes liv och jag vill inte att någon annan gör det heller.

Hon reagerar också på SFM:s föreläsares jämförelse med kvinnor och choklad, och menar att andemeningen är att kvinnor som inte täcker sig är orena och smutsiga. Hon fruktar också att unga killar inspireras av det som imamen säger och för kvinnoförtrycket vidare.

– Det är unga killar, i 16,17,18-årsåldern som hör vad imamen säger. De kanske tänker ”han kanske har rätt, jag ska inte låta min syrra få kille” eller ”min syrra måste täcka sig”. Det är det som är det stora problemet.

Helena Atilaian kräver nu att staten blir bättre på att granska religiösa organisationer innan de får bidrag.

– Det här måste stoppas. Vi har haft ett helvete i vårt land, vi hade inga egna liv, vi kunde inte bestämma själva. Vi vill inte uppleva det här också.

Salafistisk inriktning

En annan som reagerar på SFM:s föreläsare är Samir Muric, imam vid Arlövs moské. Han anser att föreläsaren kommer med svepande generaliseringar.

– Slöjan, liksom alla andra handlingar, är något man gör för gud och varje persons utövande av dennes tro är upp till personen själv. Det är ingen imams eller föreläsares uppgift att döma vem som hamnar i helvetet eller ej.

Vad anser du om att staten ger bidrag till en sådan här organisation?

– Det är inte första gången något kontroversiellt dyker upp från den här organisationen. De uttrycker sig på ett sätt som jag och många andra muslimer inte håller med om. De kallar sig Sveriges förenade muslimer men representerar en salafistisk inrikting. Det är ett problem att de här människorna talar i en halv miljon människors namn.

Publisert:

LÄS VIDARE