Kalla fakta

Skolan stämmer TV4 efter programmet om Conrad, 8

Av: 

Isabelle Nordström

SAMHÄLLE

Runstyckets skola tänker lämna in en stämningsansökan mot TV4 efter reportaget om Conrad Dahl, 8.

Skolan försökte också stoppa publiceringen innan programmet sändes, enligt tv-kanalen.

– Att lämna olika journalistiska perspektiv är en sak, lögner en annan, skriver företrädare för skolan.

Runstyckets skola har fortfarande inte svarat på frågor kring ”Kalla faktas” reportage om Conrad Dahl, 8, som sändes under tisdagskvällen. Men på sin hemsida skriver skolan att man nu ska stämma TV4 efter programmet.

Runstycket har i kväll beslutat att inlämna en stämningsansökan mot TV 4. Att lämna olika journalistiska perspektiv är en sak, lögner en annan”, skriver företrädare för skolan på hemsidan.

Dementerar vinst på fem miljoner

Rubriken på inlägget är ”Kalla fakta/Alternativa fakta”.

Skolan kommenterar inte enskilda elever eller föräldrar. Samtidigt vill vi klargöra att inget barn nekats plats på Runstycket. Inget barn har någonsin ombetts att sluta. Och skolan gör allt vad den kan för att alla elever ska delta i undervisningen och detta på så lika villkor som möjligt”, skriver man vidare.

Enligt TV4 hade Kalla faktas reportern fullmakt från Conrads föräldrar Marie och Magnus. Men när tv-programmets team försöker att ställa frågor till skolans ägare Helen Widman hoppar hon in i sin bil och åker därifrån.

Dessutom har Helen Widman enligt Kalla fakta flyttat fem miljoner kronor från bolaget till ett annat inom koncernen. Runstycket dementerar att dessa ska ha plockats ut som vinst.

”Runstycket vill meddela att någon aktieutdelning till ägaren om fem miljoner kronor inte har skett. Dessa medel har överförts till annat bolag i koncernen och ska användas för investeringar”, skriver man.

Aftonbladet har sökt Helen Widman. Skolans rektor vill inte svara på några frågor, utan hänvisar till texten på skolans hemsida. Det är nuläget inte klart när skolan ska lämna in stämningsansökan.

Skolan försökte stoppa publicering

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, säger att hon inte är orolig för att skolan ska skicka in en stämningsansökan.

– Låt dem göra det, vi är trygga i vår publicering. Skolan har också, via advokat, försökt få oss att avstå publicering redan innan Kalla faktas granskning sändes. Det är ett oskick som tyvärr blivit vanligare, säger hon.

Hon tycker att det är provocerande.

– Skolan, finansierad av kommunala skattemedel, väljer att anlita en dyr känd advokat för att försöka stoppa en granskning, i stället för att svara på relevanta frågor om hur de sköter sitt uppdrag att hjälpa barn med behov av särskilt stöd, ett ansvar de är skyldiga att ta enligt lagen, säger Viveka Hansson.

”Desperat anklagelse”

Andreas Haglind, ansvarig producent för Kalla fakta, tycker att det är märkligt att skolan hävdar att de aldrig nekat ett barn att gå på skolan.

– Det framgår med all önskvärd tydlighet i reportaget att varken rektor eller ägare vill ha Conrad i sin skola, säger han.

Runstycket skriver att ni ljuger, vad säger du om det?

– Det känns som en desperat anklagelse. I stället för att vara på våra frågor – vilket vore naturligt – så går man till angrepp, säger Andreas Haglind.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolan gör allt för att bli av med Conrad, 8

ÄMNEN I ARTIKELN

Kalla fakta

TV4

Malmö

Skola & utbildning