De ensamkommande flyktingbarnen

Tunga kravet på Löfven: Stoppa utvisningarna

Av: 

Emma Lindström

SAMHÄLLE

Elva välgörenhetsorganisationer kräver nu att Stefan Löfven stoppar utvisningar till Afghanistan för ungdomar som kom till Sverige 2015.

Ungdomarna ska få stanna i Sverige tills dess att tidigare utvisningar följts upp.

– Vi kan inte hamna i en situation där vi säger att ”vi inte visste”, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda barnen.

Stoppa alla utvisningarna till Afghanistan för ungdomar som kom till Sverige 2015 – det kräver elva välgörenhetsorganisationer som riktar sig till regeringen i uppropet #novemberuppropet.

– I över 20 år har vi jobbat med barn som kommit till Sverige och det vi ser nu är djupt oroande. Vi ser att många pratat om ordning och reda, men ordning och reda är det sista de här ungdomarna fått, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen till Aftonbladet. 

De elva organisationerna bakom #Novemberuppropet menar att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas tills dess att det skett en uppföljning av tidigare utvisningar till landet.

– Många av de här personerna har aldrig bott i Afghanistan. Det är många ungdomar som hamnar på gatan, säger Elisabeth Dahlin. 

Hur uppföljningen ska gå till är upp till regeringen att avgöra.

– Hur det tekniskt ska göra kan regeringen välja. Det viktiga är att det följs upp och att regeringen tar det ansvaret. Vi kan inte hamna i en situation där vi säger att ”vi inte visste”, säger Elisabeth Dahlin. 

#Novemberuppropet kräver också att uppehållstillstånd på grund av särskilt och synnerligen ömmande omständigheter återinförs och att gymnaiselagen utvidgas för att gälla fler unga.

ANNONS

Hos Cellbes hittar du trendsäkert mode i alla storlekar! Fynda bland nyinkomna produkter och aktuella kampanjer.

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Afghanistan

Migration

Rädda Barnen

Stefan Löfven