Finansministerns attack mot Trump

”Äventyrar den finansiella stabiliteten”

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Finansminister Magdalena Andersson menar att det är inte bra att Wall Steet får härja helt omhämmat.
SAMHÄLLE

Donald Trump vill avreglera den amerikanska finansmarknaden.

Finansminister Magdalena Andersson är bekymrad och menar att det kan framkalla en ny finanskris.

– Om vi hamnar i en situation där Wall Street får härja helt ohämmat så är det inte bra för världsekonomin. Det riskerar jobb och tillväxt i Sverige, säger hon.

Signalerna från USA:s nyvalde president Donald Trump har varit att han vill avreglera finansmarknaden och mildra de regleringar som undertecknades av hans företrädare 2010, efter att finanskrisen hade slagit hårt emot USA och satt världsekonomin i gungning. Han vill också bromsa den planerade ”förvaltarregeln” som ska tvinga pensionsaktörer att alltid ha sina klienters bästa för ögonen.

Magdalena Andersson är oroad över signalerna.

– Jag är väldigt bekymrad över de signaler som kommer ifrån Trump-administrationen, att man vill avreglera finansmarknaden i USA men också att de inte vill vara en aktiv part på det sätt de varit hittills i det internationella samarbetet med att reglera finansmarknaderna.

”Äventyrar stabiliteten”

Magdalena Andersson framhåller att finanssektorn är en av de mest internationaliserade och att mycket reglering därför behöver ske i samarbete mellan länderna.

– Det är därför man har jobbat tillsammans efter förra finanskrisen. Det har varit framgångsrikt och där finns en mycket bättre reglering i dag än tidigare. I det arbetet har den förra amerikanska regeringen och amerikanernas centralbank varit en aktiv part.

Andersson ser stora risker med att låta finansmarknaden ”härja fritt”.

– Det äventyrar den finansiella stabiliteten och gör att man riskerar att hamna i samma situation som man hade 2008–2009, med den stora finanskraschen som fick återverkningar inte bara i USA, utan i hela världen och även i Sverige, säger hon.

Finansministern menar att jakten på snabba pengar ledde till att många människor förlorade jobben.

– Många industrier i Sverige stängde i samband med det och många blev av med jobbet. Om man inte har koll på finansmarknaden utan låter dem löpa fritt, ja då riskerar man att få den typen av kriser igen. Det vill inte jag se.

Varnar för att låta Wall street härja fritt

Magdalena Andersson framhåller att den svenska regeringen både arbetar för att säkra ordning i den svenska ekonomin, men också för att påverka Donald Trumps administration. Det sker framför allt genom ambassaden i Washington och man vänder sig också till republikanska ledamöter i den amerikanska kongressen.

– Om vi hamnar i en situation där Wall Street får härja helt ohämmat så är det inte bra för världsekonomin. Det riskerar jobb och tillväxt i Sverige.