Stefan Löfven

Löfven om Trumps klimatlinje: Kommer påverka hela världen

Av: 

Jonathan Jeppsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

”Den viktigaste reform vår generations politiker kommer att göra”.

Det kallar statsminister Stefan Löfven Sveriges nya klimatlag, som bland annat ska leda till kraftigt sänkta bilutsläpp.

Samtidigt uttalar han djup oro över Donald Trumps linje i klimatfrågan.

– Helt klart oroväckande. Det kommer att påverka hela världen.

Foto: STEFAN MATTSSON

Regeringen beslutar i dag om en klimatlag och ett nytt klimatpolitiskt ramverk.

Det fastslår bland annat att Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Utsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030, flyget undantaget.

Bakom överenskommelsen står alla partier utom SD.

– Den här reformen är den viktigaste som vår tids politiker kommer att genomföra i Sverige. Det här är för våra barn och våra barnbarn, säger Stefan Löfven (S).

Slut på godtycket

Klimatlagen innebär att regeringen varje år ska lämna en klimatredovisning till riksdagen och ta fram en handlingsplan varje mandatperiod.

– Nu är det slut på godtycket i klimatpolitiken. Att en stor majoritet av riksdagen står bakom ramverket ger långsiktighet och stabilitet, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Utsläppen från transporter ska minska med 70 procent, hur påverkar det bilflottan?

– Det blir den stora utmaningen. Det krävs omställning till förnybara bränslen och till elektrifiering och vi måste styra om till kollektivtrafik och järnväg, säger Isabella Lövin.

– Vi planera att gynna de klimatsmarta bilarna, göra det billigare för de som släpper ut mindre och dyrare för de som släpper ut mer.

Hon framhåller samtidigt att den enskilt viktigaste åtgärden för att lyckas med klimatmålen är att få ned utsläppen från trafiken.

Andra länder har bestämt att förbjuda dieselbilar till 2030, kan det bli aktuellt?

– Vi får se vilka åtgärder som vi måste komma med. När vi har målen och har lagstadgat vart vi ska, då måste vi se över alla alternativ, om vi ser att vi misslyckas med målen. Det här måste göras för våra barns och barnbarns skull.

  • Få politiknyheter direkt i ditt flöde – klicka här och följ Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Inte heller Stefan Löfven vill säga om ett dieselförbud kan bli aktuellt.

– Exakt vilka beslut eller förslag som kommer ut av det här får vi ta steg för steg. Nu gör vi ett klimatpolitiskt ramverk som innehåller en lag som kommer att styra alla framtida regeringar, klimatmål som är tydliga och visar vilken riktning vi ska gå och ett klimatpolitiskt råd som ska följa detta och komma med förslag.

”Klimatoffensiv på transportområdet”

Båda var dock tydliga med vikten av omställning mot en mer miljövänlig bilflotta.

Ska det bli billigare med elbilar i Sverige?

– Vi tittar på en bonusmalus reform för nyinköpsbilar och kommer att ge besked kring det under våren. Vi kommer att göra en klimatoffensiv på en rad områden, när det handlar om transporter.

Trump - ett orosmoln

Stefan Löfven uttalade också djup oro när det gäller president Donald Trumps syn på klimatfrågor.

– Vad gäller den nya amerikanska administrationen så är det helt klart oroväckande, de budskap vi hör därifrån vad gäller klimatsidan. Det kommer att påverka hela världen om den riktningen ska hållas i. Än viktigare blir det för alla oss andra att vi gör vår del och får Paris-avtalet att fungera. Sen får vi alla hjälpas åt att påverka de som inte tror och de som inte ser att jordklotet blir varmare och varmare.

Även Isabella Lövin ser Trumps klimatskepsis som ett orosmoln. Samtidigt menar hon att andra krafter i USA kommer att fortsätta att arbeta för ett bättre klimat.

– Det är många fler som i dag är anställda inom solenergi i USA i dag än inom fossil kol och olja. Jag tror att verkligheten kommer att hinna ikapp, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Stefan Löfven

LÄS VIDARE

Expert: Trump kan innebära game over för klimatet

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Regeringen

Sverige

Isabella Lövin

Donald Trump

Elbilar

Solenergi