Kristerssons strategi inför M-beskedet

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna försökte ta lärdom av Anna Kinberg Batras misstag.

Bit för bit har Ulf Kristersson öppnat dörren mot SD - i dag träffade han Jimmie Åkesson för första gången för ett enskilt möte.

– Det var mycket mer förberedelser denna gång, säger en källa.

Den 19 januari 2017 meddelade Anna Kinberg Batra att Moderaterna som första parti skulle bryta isoleringen av Sverigedemokraterna. Från och med då skulle partiet vara berett att göra upp med SD i riksdagen utskott.

Beskedet slog ned som en bomb i partiet, nästan ingen visste vad som komma skulle.

Den följande tiden blev tuff för M-ledaren. Partiet sjönk kraftigt i opinionen och Kinberg Batra fick återkommande svara på frågor om vad hon egentligen menade. Kritiken blev hård och det hela blev början på hennes fall.

Kristersson har ändrat sig

Knappt tre år senare träffades under onsdagen nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson för första gången för ett enskilt möte. Det var i förra veckan som SD-ledaren fick en inbjudan till det historiska mötet.

M-ledaren berättade själv om mötet på Facebook.

Efteråt var de båda överens om att samarbeta i riksdagen kring brottsfrågor, svensk energiförsörjning och invandringspolitik.

Ulf Kristersson sa efteråt att det var hög tid för honom att träffa Åkesson. Han nämnde regeringens agerande kring gängsamtalen, där SD stängdes ute, som en viktig orsak.

– Det tyckte jag var att göra spel av något som var på blodigt allvar. Vi bestämde att vi skulle göra allt vi kan för att söka så brett stöd som möjligt för att genomföra riktiga reformer. Då måste man prata med varandra om man tycker lika i frågor, säger han.

Men enligt vad Aftonbladet erfar hade mötet mellan de båda partiledarna blivit av ändå, frågan handlade bara om tidpunkten.

Till en början uteslöt Kristersson ”samtala, samverka, samregera” med SD.”

Men med tiden kom han att ändra sig.

1 av 2 | Foto: Foto : ANDREAS BARDELL
Ulf Kristersson möter pressen efter sitt möte med Jimmie Åkesson.

”Mer förberedelser”

Flera källor uppger att partiledningen inför dagens möte tagit lärdom av den turbulens som följde efter Anna Kinberg Batras presskonferens. Personer på olika nivåer i partiet hade informerats i förväg.

– Det var mycket mer förberedelser denna gång, då kom beskedet som en blixt från klar himmel, säger en källa.

Till det ska läggas att den politiska debatten och synen på SD internt i partiet har förändrats. De senaste åren har många av M:s länsförbundsordföranden och ledamöter i riksdagsgruppen svängt i frågan.

Dessutom behöver inte Kristersson, till skillnad från Kinberg Batra, ta hänsyn till Alliansen.

– Nu är det Moderaterna först som gäller, säger en källa.

Denna gång hade M-ledningen tagit små steg i riktning mot dagens möte, ett åt gången.

Redan i september träffades Johan Forssell, M:s kriminalpolitiska talesperson, och hans motsvarighet i SD för ett möte där man diskuterade om man skulle kunna agera tillsammans. De kraftiga reaktionerna uteblev.

Även M-stämman i oktober spelade in i planerna. Enligt vad Aftonbladet erfar tolkade Kristersson diskussionerna på mötet som ett bevis på att han hade partiet bakom sig i frågan.

Publicerad:

LÄS VIDARE