EU-valet 2019

Hård kritik mot KD: Spelade ”Sweet Home Alabama” på valmöte

Låten framfördes både före och efter Ebba Busch Thors tal

Av: 

Gustaf Tronarp

Eneida Berisha

SAMHÄLLE

I EU-valrörelsens slutspurt är Kristdemokraterna hårt pressade i abortfrågan.

Men på ett valmöte i Lund spelade partiet ”Sweet Home Alabama” – en hyllningslåt till delstaten som nyligen röstat igenom ett totalförbud mot abort.

– Otroligt provocerande, säger Hanna Gunnarsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

På lördagseftermiddagen besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor den skånska lärdomsstaden Lund.

Publiken på Stortorget fick höra musik som uppladdning inför framträdandet. Men innan Busch Thor äntrade scenen spelades en låt som fick många åhörare att reagera: Lynyrd Skynyrds ”Sweet Home Alabama”.

– Jag tyckte att det var olämpligt att spela den, och jag sa det till organisatörerna. De sa att det var ett misstag, men sedan efter talet så gick låten på igen, säger en person som var på plats.

”Förknippas med abortfrågan”

Även den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson gick förbi torget i samband med mötet.

– Det här måste de ju ha tänkt på när de när de satte ihop en låtlista. Man måste ju ha tänkt på att det uppfattas som någon form av kommentar eller ett ställningstagande

Lynyrd Skynyrd släppte ”Sweet Home Alabama” 1974. Den klassiska låten har kritiserats eftersom den är ett svar på två sånger av Neil Young, som handlar om rasism och slaveri i den amerikanska södern.

Men det var inte därför som åhörarna i Lund reagerade. Det handlar i stället om att Alabama i förra veckan röstade igenom USA:s mest extrema abortlag. Dessutom har Dagens Nyheter granskat hur Lars Adaktusson, andre vice ordförande i KD och tidigare EU-parlamentariker, röstat i parlamentet. Resultatet: Adaktusson tryckte nej i 22 av 28 omröstningar gällande aborträtten.

– Det går inte att förknippa den här låten med någonting annat än abortfrågan och det kändes otroligt provocerande att de spelar det på ett torgmöte, säger Hanna Gunnarsson.

Svaret: ”Klart omdömeslöst”

Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson uppger att spellistan som rullade i Lund var gammal.

”Den hade satts ihop inför Ebba Busch Thors besök i Malmö den 8 september. Spellistan ska ha roterat en gång före torgmötet, och en gång efter. Lynyrd Skynyrds Sweet Home Alabama ska alltså ha hörts två gånger. Eller möjligen en och en halv”, skriver han i ett sms till Aftonbladet. ”Klart omdömeslöst. Alla vet att deras bästa kampanjlåt är ’God and Guns’”.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

Kristerssons abortkritik mot Kristdemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-valet

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Abort

Lars Adaktusson

Lund