Isabella Lövins attack: Som att måla över möglet

Miljöpartiets kongress 2019 ● Nytt språkrör efter Fridolin

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Språkröret Isabella Lövin (MP) attackerade Moderaternas och Kristdemokraternas miljöpolitik med nedskärningar i budgeten, nej till flygskatt och önskan om kärnkraft.

– Det är som att måla över möglet i barnrummet och hänga upp en doftgran för att dölja lukten, säger hon.

Under helgen när Miljöpartiet är samlat i Örebro för kongress ska både ett nytt språkrör väljas efter Gustav Fridolin och en ny partisekreterare efter Amanda Lind, nu kulturminister.

Isabella Lövin inledde kongressen med ett tal som viktes åt klimatet. Hon menar att den omställning som världen står inför är som en rejäl vårstädning.

– Släng skräpet, vädra ut, det kommer att bli bra sedan och vi kommer att känna oss så fria när vi skapat den framtid som vi nu längtar efter, säger hon.

Lövin hoppade också på de två borgerliga partierna Moderaterna och Kristdemokraterna för deras klimat- och miljöpolitik, som hon menade var som att måla över mögelfläckar och sedan dölja lukten med en doftgran.

1 av 4 | Foto: VILHELM STOKSTAD
Isabella Lövin inledde MP:s kongress.

Vårstädar ut Fridolin

Ett avsnitt ägnades åt landsbygden.

Miljöpartiet vill kunna skriva av CSN-lån för unga som bosätter sig i glesbygden, för att öka möjligheten för byar och mindre samhällen att kunna anställa och överleva.

Lövin slog också fast att MP vill göra det enklare ekonomiskt för landsbygden, bland annat genom att vika skatteinkomster till de kommuner där vind- och vattenkraften produceras.

Hon passade också på att tacka Gustav Fridolin för allt han gjort för sitt parti. Hon gjorde det med ett skämt:

– Vårstädning, hörni.

Vilket fick många av partikamraterna att skratta gott i lokalen.

Senare utvecklade hon sina tankar om sin kollega och menade att han betytt oerhört mycket.

– Det går nästan inte att överskatta.

– Han är en central gestalt. För mig har han varit en väldigt trygg och stabil språkrörskamrat. Jag har all anledning att tacka honom.

Hoppas på grön våg

Enligt Isabella Lövin är stämningen i Miljöpartiet på topp just nu. Hon menar att man gläds åt positiva siffror inför EU-valet – och hoppas på en valframgång.

– Den starka gröna våg som många av våra systerpartier ute i Europa har, den tror jag att vi också kommer att kunna använda oss utav och få energi ifrån.

Moderaternas Tomas Tobé, toppkandidat till EU-valet, slår tillbaka mot Isabella Lövins kritik.

– Miljöpartiet har tyvärr blivit klimatpolitikens nya faktaförnekare. Ska vi klara klimatmålen så är klimatforskarna tydliga med att det behövs både mer förnybar energi och mer kärnkraft, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

MP:s språkrör Isabella Lövin.
Foto: LOTTE FERNVALL
MP:s språkrör Isabella Lövin.

Nytt MP-förslag

Tillsammans med Pär Holmgren, partiets andranamn i EU-valet, presenterade Isabella Lövin också en EU-satsning som handlar om att man vill vika 100 miljarder kronor under åren 2021 till 2028 för att restaurera värdefull natur.

Det handlar både om att hejda artutrotningen, skapa ett hållbart jordbruk inom EU och öka skyddet för djuren. Pengarna vill man ta genom att omfördela inom EU:s landsbygdsprogram och EU:s miljöfond.

Publicerad:

LÄS VIDARE