Wallström får tungt internationellt pris

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) tar under måndagskvällen emot ännu ett internationellt pris.

Det är hennes insatser för demokrati och feministisk utrikespolitik som lyfts fram.

– Det är väldigt hedrande, säger Wallström.

Det är IFES, Internationella stiftelsen för fria och rättvisa val, som hyllar Margot Wallströms insatser vid en gala i Washington i kväll. Även Madeleine Albright, USA:s tidigare utrikesminister, och före detta säkerhetsrådgivaren hos George W Bush, Stephen Hadley, får pris.

Wallström, som för några veckor sedan meddelade att hon slutar som utrikesminister efter fem år, får priset bland annat för sitt arbete med feministiska utrikespolitiken. Men också för insatser inom demokratiska institutioner som regering, EU och FN.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Margot Wallström, tidigare utrikesminister.

Hedrande

Aftonbladet når Wallström på telefon några timmar före prisutdelningen. Hon framhåller att det känns ”väldigt hedrande” att prisas tillsammans med Albright och Hadley och att IFES är en internationellt respekterad organisation.

– Det är fint att regeringens demokratioffensiv uppmärksammas och den feministiska utrikespolitiken väcker fortfarande jättestort intresse internationellt, säger Wallström.

Bara häromdagen deklarerade Mexikos utrikesminister att man också avser att börja föra en likartad utrikespolitik, berättar hon.

– Nu är det fler och fler länder som följer efter. Det är jättekul att märka att det sprider sig.

I samband med prisutdelningen ska pristagarna medverka i ett samtal om demokratins utmaningar.

Wallström kommer framhålla att vi lever i en svår tid, där demokratin utmanas i allt fler länder. Men också ge förslag på vad man kan göra för att förbättra, till exempel att samarbeta, avsätta de resurser som krävs för att stärka demokratin och att stå upp för fria och granskande medier.

Fortsätter vara aktiv

Margot Wallström lämnade regeringen för att få mer tid med sin make Håkan samt barn och barnbarn. När hon har vilat ut ska hon bestämma sig för vad hon vill ta sig an härnäst.

Wallström slår fast att det inte handlar om något stort uppdrag, mer att kanalisera det engagemang hon fortfarande känner.

– Jag kommer att försöka hitta sätt att vara aktiv, men att kunna välja mer och sätta gränser så att jag känner att det är roligt och att jag gör nytta, säger hon.

– Redan nu märker jag att det finns en stor efterfrågan på till exempel jämställdhetsfrågorna, kvinnor, fred och säkerhet. Också internationellt är det många som vill att jag ska berätta om hur vi jobbat med frågorna. Sedan tycker jag också att kampen mot kärnvapen och för klimatet ska fortsätta.

Prisats tidigare

Wallström har tidigare fått en rad internationella utnämningar, bland annat har hon utsetts till en av världens stora globala tänkare.

Trion som prisas av IFES, Internationella stiftelsen för fria och rättvisa val

Margot Wallström, 65, före detta utrikesminister (S): Beskrivs som ”en ledande röst för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter i det internationella samfundet”. Prisas för den feministiska utrikespolitiken och för insatser som statsråd, EU-kommissionär och inom FN-systemet.

Dr. Madeleine K. Albright, före detta utrikesminister i USA, demokrat: Första kvinna att utses till utrikesminister i USA, engagerad i mänskliga rättigheter. Bland annat nämns hennes insatser mot etnisk rensning och för stopp för konflikter på Balkan.

Stephen J. Hadley, nationell säkerhetsrådgivare åt president George W. Bush, republikan: Ordförande i USA:s fredsinstitut och har bland annat arbetat för fred i Mellanöstern tillsammans med Madeleine Albright.

Publicerad: