Avgörande slaget i partiledarstriden

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Nu står det avgörande slaget mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni.

Det tunga förbundet i Västsverige ska ge besked om vem man vill se som ny partiledare för Liberalerna.

– Den som förlorar i väst har sannolikt förlorat, säger en tung L-källa.

Tre kandidater kämpar om att blir ny partiledare för Liberalerna: diplomaten och ex-ministern Erik Ullenhag, ex-ministern Nyamko Sabuni och ekonomisk-politiske talespersonen Johan Pehrson.

Slaget sägs stå mellan de två förstnämnda och bland dem har Erik Ullenhag pekats ut som favorit.

Vilken kandidat som har störst chans kan klarna redan under fredagen. Då lämnar förbundet i Västsverige besked om vem som vunnit deras medlemsomröstning.

1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Nyamko Sabuni har varit minister i Alliansregeringen.

Avgörande slag i Väst

Förbundsledningen i Väst fattar det slutgiltiga beslutet om vem distriktet ska stödja på söndag. Resultatet av medlemsomröstningen vägs mot nomineringar från kommunföreningar.

L i Västsverige är en viktig maktfaktor i partiet, då man är det näst största förbundet. Tillsammans med Stockholm och Skåne samlar man en majoritet av de ombud som ska utse Björklunds efterträdare.

Men den mäktiga trion är inte enig. Flera uppgiftslämnare säger till Aftonbladet att Ullenhag har stöd av Stockholm medan skåningarna föredrar Sabuni.

”Mycket goda chanser”

Det gör Västsveriges besked extra intressant. Om det blir ett tydligt resultat där kan striden i princip vara över, enligt en källa.

– Har man förlorat Västsverige så har man förlorat partiledarstriden, säger källan.

– Om Erik Ullenhag vinner i Västsverige har han mycket goda chanser. Men även om han inte gör det har han en chans, säger en liberal med insyn.

Tidigare i veckan stod det klart att två länsförbund stöttar Sabuni, Östergötland och Västerbotten.

Erik Ullenhag har fått stöd av Luf och en lång rad tunga L-profiler, bland dem Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm. Under torsdagskvällen ställde sig Liberalernas förbundsstyrelse i Uppsala län bakom Ullenhag. Det gjorde även styrelsen i Stockholms stad.

Publicerad:

LÄS VIDARE