Stefan Löfven i samtal med Vladimir Putin

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SANKT PETERSBURG. Vladimir Putin tror att de frostiga relationerna mellan Ryssland och EU är på väg att tinas upp.

– Vad det gäller de politiska relationerna ser jag ett möjligt positivt skifte, säger han.

Under ett panelsamtal kommenterade den ryska presidenten kränkningarna av andra länders luftrum och EU:s sanktioner.

Stefan Löfven träffade på tisdagen Rysslands president Vladimir Putin i ett panelsamtal i Sankt Petersburg. Samtalet ägde rum samband med Internationellt arktiskt forum. De båda regeringscheferna kommer senare i eftermiddag ha ett bilateralt möte - det första mötet på tu man hand.

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Rysslands president Vladimir Putin, Islands President Guoni Johannesson och statsminister Stefan Löfven

I panelsamtalet deltog även Finlands president Sauli Niinistö, Islands president Guðni Jóhannesson och Norges statsminister Erna Solberg. Det skulle kretsa kring frågor som berör den arktiska regionen, men moderatorn, journalisten John Frahers, ledde flera gånger in det på säkerhet och oenighet mellan de olika regeringscheferna.

Vladimir Putin ansåg att de bilaterala samtalen är ett tecken på att relationerna mellan EU och Ryssland börjar tina.

– Vad det gäller de politiska relationerna ser jag ett möjligt positivt skifte. Jag har idag haft ett bilateralt möte med Finlands president, och vi kommer ha fler träffar i framtiden, sa han.

Tog upp agerandet i Ukraina

Stefan Löfven undvek att ge ett rakt svar på frågan om relationerna mellan Sverige och Ryssland är på väg att tinas upp.

– Jag vill understyrka att vi har olikheter, men vi måste trots det ha de bästa relationerna vi kan ha. Arktiska regionen är ett bra exempel på det, sa Löfven.

Finlands president Niinistö tog upp Rysslands agerande i Ukraina - vilket ledde till att Putin höll ett långt anförande om hur fel han tycker det är att EU har sanktioner mot landet.

Putin fick också frågor om misstankarna om rysk påverkan i det amerikanska presidentvalet. Han sa att Mueller-utredningen inte hittade några bevis för det.

– Trump kom till Ryssland som en affärsman, det var ingen stor sak för oss, sa Putin.

Han ville inte svara på om han önskar att Trump vinner nästa presidentval.

Putin pratade om svensk hockey

Stefan Löfven inledde sitt anförande i panelsamtalet med att citera den ryska nationalskalden Alexander Pusjkins ord om Sankt Petersburg: ”From here to Sweden is illprotected: A city of this site, to thwart his purposes shall be erected”, sa han.

Citatet möttes av applåder och Putin återknöt till ämnet när han fick ordet – sedan gick han snabbt vidare till att prata om svensk hockey.

– Det svenska hockeyteamet är underbara, sport är en sak som för oss samman, sa Putin.

Han fortsatte: . 

– Det vore bra om en av era lag kunde delta i vår hockeyliga, men det är en fråga som inte kan diskuteras här.

Ryssland lovar att minska utsläppen

Stefan Löfven:

– Ryssland är ett mycket viktigt land i vår region, det är ett stort land och vi har många gemensamma intressen. Och vi har sett så många bra ishockeyspelare i Ryssland och Sovjet. Mitt lag hemma i Sverige är inte i form att spela i KHL ännu.

Flera av regeringscheferna, inklusive Löfven, ägnade mycket tid åt att prata om klimatförändringarna. Löfven framhöll vikten av att klimatmålen i Parisavtalet hålls.

Vladimir Putin sa han anser att det är oklart exakt vad som orsakar den globala uppvärmningen, men han höll med om att det är viktigt att vidta åtgärder för att begränsa den.

– Vi kommer att implementera Parisavtalet, vi kommer minska utsläppen med 20-30 procent, sa Putin.

Kritiserade Nato

Norges statsminister Ena Solberg tog upp rysk kränkning av norskt luftrum. Putin svarade med att attackera Nato:

– Våra plan har inte flugit över Norge, de har aldrig varit där och jag hoppas aldrig att de ska vara där. Finland har föreslagit att vi ska flyga med transpondrar på, vi var för det med Nato vägrade. Vår aktivitet i arktiska havet är mycket mindre än Natos, sa Putin.

Under kvällen kommer regeringscheferna från Island, Norge, Finland, Ryssland och Sverige äta middag. Först efter middagen kommer Löfven hålla en presskonferens. 

Publicerad:

LÄS VIDARE