Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Löfvens flyktingbesked sänkte S i valet

Ex-ministern leder partiets valanalys

Publicerad 2019-02-14

Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas skärpta flyktingpolitik bara några månader före valet.

Det var ett taktiskt misstag – som sänkte partiets resultat.

– Diskussionen borde ha klarats av mycket tidigare, även om den hade blivit infekterad, säger Gabriel Wikström, ordförande i S valanalysgrupp.

Socialdemokraterna hade som mål att nå minst 31 procent i riksdagsvalet i höstas. I stället landade man på sin historiskt lägsta nivå – 28,3 procent.

Bakom valresultatet finns tre huvudsakliga anledningar, enligt Gabriel Wikström, ex-ministern som leder arbetet med partiets valanalys.

– Vi har haft det jobbigaste parlamentariska läget sedan 20-talet, det är första gången Socialdemokraterna leder en koalitionsregering sedan 1957 och det har funnits en allt överskuggande fråga i form av flyktingkrisen under mandatperioden, säger han.

Läxa för framtiden

Att Stefan Löfven och dåvarande migrationsminister Heléne Fritzon presenterade S migrationspolitik bara några månader före valet blev avgörande, enligt Wikström.

– Det bästa hade varit om man tagit den här diskussionen mycket tidigare, även om den hade blivit infekterad. Det är en läxa för framtiden, att se till att den här typen av frågor inte ligger ouppklarade innan man går in i en valrörelse, säger han.

Förklaringen bakom är en skillnad i hur partiledningen såg på frågan jämfört med andra i partiet.

– De etablerade politikerna upplevde att det här inte var någon nyhet, det var politik man presenterat tidigare och som byggde på de beslut man fattat på partikongressen ett år före valet. Man trodde inte att det skulle vara så kontroversiellt.

Tvärt emot vad partiledningen trott rörde migrationsförslagen upp heta känslor internt, med skarp kritik och avhopp som följd. Upprördheten gjorde dessutom att andra planerade utspel, däribland kring tiggeriet, fick skjutas på framtiden.

Löfven – ett flöte

Men att arbetarväljare och klassiska S-fästen vände Löfvens parti ryggen i höstens val hade också andra förklaringar. Brister i sjukvården, utmaningen från Sverigedemokraterna och hur partiets företrädare agerade är några exempel.

För Stefan Löfven själv blev det dock godkänt, enligt Gabriel Wikström.

– Han fungerade som ett flöte för det socialdemokratiska partiet i det här valet. Han var populär i breda grupper och har en tydlig och solid arbetarklassbakgrund som gav ett förtroende för S. Och han höll fast vid den valstrategi som partiet lade fast i början av året. Det tror vi var viktigt för att få den lyckade spurt som S ändå fick i slutet av valrörelsen.

Socialdemokraternas valanalys ska presenteras i sin helhet i mars och dess slutsatser ska diskuteras på partiets kongress samma månad.
 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Gabriel Wikström om andra frågor bakom S-tappet

  • Sjukvården

I många landsting lade människor sin röst på andra partier, däribland lokala sjukvårdspartier, i stället för på S.

– Jag tror att S måste göra ett rejält omtag, vända på alla stenar och vara beredd att ta nya grepp för att komma till rätta med de problem man ser i hälso- och sjukvården. Sjukvården är så central i människors liv, men också för deras uppfattning om hur välfärden i stort fungerar och det förtroende man känner för S.

  • Partiets företrädare

På många orter har politikerna uppfattats som försvarare av dagens system, vilket inte gillats av väljarna. Där det funnits starka företrädare som vågar gå sin egen väg för väljarnas bästa har man klarat sig bättre. Kalmar, där nästan 43 procent röstade på S i kommunvalet, nämns som ett positivt exempel i valanalysen.

– Väljarna vill se handlingskraft, politiker som är beredda att lösa problem.

  • Utmaningen från SD

S, liksom en rad andra partier, tappade i valet till Sverigedemokraterna. Tappet kom bland annat i LO-grupper och tidigare starka S-fästen.

– Vi har sett en sådan utveckling under flera år. I vissa grupper arbetarväljare känner man inte förtroende för politiken, man känner ett utanförskap. Tidigare lade man sig på soffan och gick inte och röstade över huvud taget, nu ser vi att de grupperna går till Sverigedemokraterna. Det är naturligtvis en jätteutmaning för S att vinna tillbaka dem.