Susanna är utbildad lärare men uppmanas söka andra jobb
Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2017-12-23
Susanna Winborg, 33, har kämpat sig tillbaka i jobb på 75 procent.
Men Försäkringskassan avslår hennes deltidssjukskrivning – och slår fast att hon ska söka andra jobb på heltid.
– Jag ifrågasatte och sa att jag ju är utbildad lärare och har tagit studielån för det. Då fick jag till svar: Vi kan inte ta hänsyn till ditt yrke, säger Susanna Winborg.
Stress och hårt klassrumsklimat drabbade grundskolläraren Susanna Winborg i Säffle hårt. Hon var klasslärare och mentor och hade tillsammans med sin kollega länge arbetat för att få mer hjälp till särskilt krävande elever och barn med annat modersmål än svenska.
Till slut tog stressen ut sin rätt. Hennes kropp sa stopp.
– Jag var inte mig själv, jag kände inte igen mig, säger Susanna Winborg.
Problem som sömnsvårigheter, hjärtklappning och ljud- och ljuskänslighet gjorde att hon i april i år blev sjukskriven på heltid för utmattning. Sedan dess har hon sakta men säkert tagit sig tillbaka och jobbar nu 75 procent på sin tidigare arbetsplats, men utan eget klassansvar.
Uppmanas söka andra jobb
Susanna Winborg har fortfarande en hel del problem och orkar ännu inte allt hon klarade förut. Men i januari ska hon för första gången sedan sjukdomen bröt ut åter ta på sig ett ämnesansvar, undervisning i matematik.
Att hon alls har tagit sig så här långt tackar hon sin chef och sina kollegor för.
– Jag har haft ett fantastiskt stöd hela tiden, det är jag så tacksam för. Jag har ju förstått att det inte är så för alla som blir sjuka.
Men Susanna Winborgs framsteg räcker inte för Försäkringskassan. När hon hade varit sjukskriven 180 dagar och behövde sjukskrivning på 50 och senare på 25 procent fick hon avslag, trots pågående rehabilitering, intyg från läkare och anpassade arbetsuppgifter.
Försäkringskassan menar att hon kan jobba heltid – men någon annan stans.
– Jag ifrågasatte vad de menade och sa att jag ju är utbildad lärare och har tagit studielån för det. Då fick jag till svar: Vi kan inte ta hänsyn till ditt yrke.
Påverkar barnen
Susanna Winborg har valt att stanna kvar på den kommunala skola där hon jobbar. Men någon sjukpenning får hon inte längre.
Beslutet är överklagat hos Förvaltningsrätten, med hjälp av Lärarförbundet, och hennes ansökan om a-kassa på 25 procent nekas, eftersom hon inte står till arbetsmarknadens förfogande tillräckligt många timmar.
Ekonomin är kärv eftersom hon tvingats leva på deltidslön i flera månader nu. Hon har sambo och två barn, 3 och 6 år, och de får vända på slantarna tillsammans. Jul- och nyårshelgen orkar hon inte se fram emot.
– Ärligt talat har jag tappat orken helt. Det här påverkar otroligt mycket. Min äldste son satte sig i mitt knä en dag och sa ”mamma när du är så ledsen blir jag också ledsen, du får inte vara så ledsen”. Man känner skuld för barnen hela tiden.
”Har svårt att se vilka jobb det är”
Gunilla Andersson är ombudsman för Lärarförbundet i Karlstad. Hon ser många i Susanna Winborgs situation just nu.
– Jag har sju-åtta ärenden där medlemmar har kommit upp till jobb på 75 procent som lärare, men då har tiden som sjukskriven gått och vid 180 dagar säger Försäkringskassan att de avslår med hänvisning till rehabiliteringskedjan. Och att våra medlemmar ska ta ett vanligt enkelt jobb på arbetsmarknaden där du kan pausa och få möjlighet till återhämtning. Men jag har så svårt att se vilka de jobben är, säger hon.
Enligt Gunilla Andersson handlar det ofta om förskollärare och, som i Susanna Winborgs fall, grundskollärare.
– De flesta lider av stressproblem, det man kallar utmattningssyndrom.