Åkesson: Förtroendet har naggats i kanten

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att hans förtroende för Stefan Jakobsson har ”naggats i kanten”.

Men än vill han inte ta sin hand ifrån honom.

– Jag förstår om man som väljare är oerhört besviken på en person som gör fel flera gånger. Men jag har ännu inte hört hans version, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen anlände Jimmie Åkesson till TV4-huset inför kvällens partiledarutfrågning.

Måndagen ägnade Åkesson åt torgmöten i Vetlanda, Oskarshamn och Vimmerby.

Medan Åkesson träffade sina väljare avslöjade Aftonbladet i flera artiklar hur hans partikamrat och skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson åkte taxi för 300 000 kronor, att han åkte på svensexa och bröllop och lät riksdagen betala, att han bokförde en resa till Jimmie Åkessons egen fest som ”konferens”.

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Har du förtroende för Stefan Jakobsson?

– Det är lite för tidigt att ställa den frågan till mig. Jag har inte hunnit sätta mig in i alla detaljer. Jag kommer direkt från Vimmerby. Men det har verkligen naggats i kanten, milt uttryckt. 

Hur påverkar det partiet att en företrädare åker taxi för 300 000 kronor och att han bokför privatresor som konferens?

– Jag vet inte, jag har inte hört hans egna förklaringar. Gruppledningen har varit i kontakt med honom och fått förklaringar. Jag kommer att försöka sätta mig in i det här om jag känner ett behov av det.

Precis som SD:s gruppledare Mattias Karlsson sa tidigare idag, betonar Åkesson vikten av att Jakobsson måste ”återbetala eventuella pengar” som han inte har rätt till.

Varför har du inte ringt honom?

– Det här är en fråga för vår riksdagsgrupp primärt och det är gruppledningen som har haft kontakt med Stefan. Finner jag behov kommer jag att ta kontakt men det är inte säkert att jag gör det.

Hur påverkas förtroendet bland era sympatisörer?

– Jag förstår om man är oerhört besviken på en person som gör så här och uppenbart har gjort fel och inte en gång utan fler gånger. Det är klart att det skadar förtroendet för honom kraftigt, i synnerhet hos väljarna. Men för min egen del vill jag ta del av vad han själv har att säga till partiet innan jag bestämmer mig för vad jag tycker. 

Publicerad:

LÄS VIDARE