MP:s panikplan i slutspurten: Vi ligger lägre än vad mätningarna visar

avJonathan Jeppsson

Inom Miljöpartiet är oron stor för att partiet ligger sämre till än vad mätningarna visar.

I valets slutspurt satsar man nu allt på att locka till sig rödgröna taktikröster, visar ett internt PM som Aftonbladet tagit del av.

”Det finns en reell risk att MP hamnar strax under 4-procentsspärren”, står det i dokumentet.

Under sommarens torka och bränder hamnade klimatfrågan högt upp på agendan och fick Miljöpartiet att lyfta i opinionen.

Fortfarande ligger partiet på fast mark i de flesta opinionsmätningar – men inom partiet är nu oron stor för att läget är mycket allvarligare än det ser ut.

– Erfarenheten från tidigare säger att vi förmodligen ligger lägre än vad mätningarna säger, berättar en källa.

Foto: LINA LARSSON
MP:s språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

”Vi ser ett tapp”

Framför allt är det den senaste Yougov-mätningen, där Mijöpartiet noteras för 3,6 procent, som har fått partiet att mobilisera inför hotet att åka ur riksdagen. Yougov var det institut som 2014 kom närmast när det gäller Miljöpartiets valresultat.

– Efter sommaren såg vi en tydlig uppgång i opinionen som en följd av klimatfrågan. Nu ser vi ett tapp som delvis beror på att personer uppger att de tänker taktikrösta på Socialdemokraterna, för att S ska bli största parti, säger MP-källan.

Därför vill nu partiet, enligt det interna dokumentet, satsa på att vinna rödgröna taktikröster.

”Vi ska visa att den viktigaste taktikrösten en rödgrön väljare kan lägga är på MP. Att MP är kvar i riksdagen är garanten för att högerkrafter inte tar över efter valet”, står det i dokumentet.

Nå personer som väger

I strategin ingår också att nå de rödgröna väljare som ännu inte har bestämt sig via sociala medier. Nya mätningar har visat att Miljöpartiet är det parti som har högst andel osäkra väljare.

– Personer som väger mellan MP och ett annat rödgrönt parti är målgruppen. Att få dem att förstå att utan MP är en rödgrön regering körd, säger källan.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ARTIKELN HANDLAR OM