Sprickan i Alliansen växer – kommer inte överens om SD

Ebba Busch Thor: Vi bör bilda regering

De har röstat bort Stefan Löfven – men nu vidgas sprickan i Alliansen om plan B.

Jan Björklund säger blankt nej till att bilda regering utan stöd från S.

Ebba Busch Thor vill gå fram ändå – även med stöd från Jimmie Åkesson.

– Vår linje är att Alliansen bör bilda regering om det finns stöd i riksdagen, säger hon.

På tisdagsförmiddagen röstades Stefan Löfven som väntat bort som statsminister. Alliansens plan är nu att söka stöd för en alliansregering och handen är utsträckt mot Socialdemokraterna.

Stefan Löfven ger Alliansen kalla handen med motiveringen att han leder det största blocket och bör få bilda regering. Hur Alliansen ska agera om han inte ändrar sig är de fyra alliansledarna djupt oense om.

– Inget av blocken har tillräckligt stöd så vi behöver samarbeta över blockgränsen. Om Sverige inte kan bilda ny regering så går Sverige mot nyval, säger Jan Björklund.

Jan Björklund, Liberalerna.
Jan Björklund, Liberalerna.

Är det uteslutet att ni går fram själva utan stöd från S?

–Ja, vi måste hitta någon form av samförstånd över blocken. Att bli tillsatt som regering och sedan behöva avgå efter en månad för att man förlorar budgetomröstningen, det är en dålig strategi.

Busch Thor: ”Skarpa uttalanden”

Ebba Busch Thor vill också helst samarbeta med S. Men om Löfvens nej kvarstår är hon beredd att gå fram ändå – även om det innefattar ett stöd från Jimmie Åkesson.

– Vår linje är att Alliansen bör bilda regering om det finns stöd i riksdagen, säger Ebba Busch Thor.

Jimmie Åkesson har sagt att han tänker fälla alla regeringar som inte ger honom inflytande?

–Det är många som i samband med voteringarna i går och i dag ger ganska skarpa uttalanden. Vi ger samma besked nu som vi gjorde innan valrörelsen, att en röst för oss är en röst för en ny regering, mot Stefan Löfven och för Ulf Kristersson. Jag tror att en del partier kommer låta mer dämpade när talmannen får sin uppgift.

Syftar du på Jimmie Åkesson?

– Jag syftar på Jimmie Åkesson. 

Ebba Bousch Thor, KD.
Ebba Bousch Thor, KD.

Annie Lööf (C) delar Jan Björklunds åsikt. Hon tänker inte göra sig beroende av SD utan vill få stöd av S för att bilda regering.

– Alliansen har tydligt sagt att vi förhandlar eller samarbetar inte med SD, vi söker blocköverskridande samtal.

”Komplicerad resa”

M-ledaren Ulf Kristersson går på Ebba Busch Thors linje. Han tycker inte att Alliansen måste förankra stöd hos S, även om han gärna ser breda överenskommelser över blockgränsen i en rad politiska frågor.

– Jag har sagt att jag vill gå hela vägen in i kaklet för vår politik. Det uppfattar jag också att det finns ett starkt stöd för hos väljarna. Men vi kommer ha en komplicerad resa under en tid, säger han.

Ett alternativ som det talas om är att M och KD själva går fram. Ulf Kristersson säger att hans ambition är att gå fram med Alliansen. Jan Björklund kan inte svara på om han skulle stödja en sådan konstellation.

– Om Ulf Kristersson går till talmannen och säger att han vill bilda en sådan regering får vi ta ställning till det. Vi har inte gjort det ännu.

Publisert:

LÄS VIDARE