Inför partiledardebatten: Oerhört jämnt mellan blocken

Socialdemokraterna och Moderaterna tappar – men Miljöpartiet och Kristdemokraterna går framåt.

Inför kvällens partiledardebatt visar en ny väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio att det är mycket jämnt mellan regeringsalternativen.

– Det är väldigt mycket som står på spel, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Med knappt två veckor kvar är utgången av valet synnerligen oviss. I den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio uppger 39,8 procent att de stödjer något av Allianspartierna. Motsvarande siffra för de rödgröna är 38,6.

Det innebär att det borgerliga blocket har ett övertag på 1,2 procentenheter.

– Det är oerhört jämnt och ingenting är avgjort. Många väljare bestämmer sig sent, så väldigt mycket kan fortfarande hända, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

MP och KD längre från spärren

De största vinnarna i denna mätning är Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Båda partierna ökar med 0,5 procent, jämfört med barometern som genomfördes i mitten av augusti.

– Sommarens torka och bränder och den klimatdebatt som följde på det har gynnat Miljöpartiet, säger Karin Nelsson.

Hon fortsätter:

– En del av KD:s uppgång rör sig sannolikt om stödröster som framförallt kommer från Moderaterna.

Stödet för MP och KD uppgår till 5,8 respektive 5,7 procent. Det innebär att riksdagsspärren på fyra procent inte längre är lika flämtande nära för krispartierna.

I väljarbarometern är det Liberalerna som hamnar närmast spärren, med ett stöd på 5,1 procent. Detta trots att L ökar med 0,4 procent sedan förra mätningen.

SD står still

Inte heller för Socialdemokraterna och Moderaterna är barometern någon rolig läsning. Rivalerna backar med 0,6 procentenheter och får ett stöd på 24 respektive 20,3 procent.

– Vi ser att Socialdemokraterna tappar väljare både till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De som går till SD anser att S har en för generös flyktingpolitik, medan de som går till V tycker att den förda politiken är för stram.

Sverigedemokraterna står och stampar i opinionen. I barometern får partiet stöd av 18,7 procent.

”Kommer bli mycket intressant”

Karin Nelsson på Inizio drar två huvudsakliga slutsatser av mätningen: Den kommande mandatperioden kommer att bli minst lika besvärlig som den som passerat – och Aftonbladets partiledardebatt, som startar klockan 19 på måndagen, är enormt betydelsefull.

– Vi går in i valspurtens slutskede, och det här är en chans för partiledarna att fånga in de väljare som ännu inte bestämt sig, säger hon.

– Dessutom har Aftonbladet låtit partierna själva välja vilka frågor som ska lyftas fram. Det kommer att bli mycket intressant.

FRÅGA LENA:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE