Publicerad:
Uppdaterad:

M-kritiken mot C och L: ”Måste bestämma sig”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Inom Moderaterna ökar trycket på att man ska gå fram med en egen budget – som kan röstas igenom med hjälp av KD och SD.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa menar att det också skulle sätta nödvändig press på Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är tråkigt att vi just nu har två partier som inte vill få igenom sin egen politik, säger han.

Det har gått en drygt vecka sedan M-ledaren Ulf Kristersson gav upp sina försök att bilda en ny regering. Han gjorde det efter att Centerpartiet och Liberalerna meddelat att man skulle rösta nej till hans planer.

Annie Lööf och Jan Björklund fortsätter att kräva en alliansregering som är förankrad över blockgränsen.

Beskeden ledde till hårda ord inom Alliansen.

Vid sidan av regeringsbildningen har nu en diskussion inletts kring hur de fyra allianspartierna ska hantera den stundande budgetomröstningen.

Även om ingen ny regering finns på plats måste ny budget vara klar senast den 15 november. Annars måste Stefan Löfvens övergångsregering lägga fram en budget, där inga nya initiativ får finnas med om man inte kommit överens med oppositionen.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Benjamin Dousa

Ännu inte bestämt sig

Alliansen har ännu inte gett något besked om huruvida man ska gå fram med ett eget budgetförslag.

– Alliansens partiledare kommer att återkomma till det, har M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson sagt till TT.

Om man inte enas i frågan finns ett internt tryck inom M på att partiet ska gå fram med en egen budget. En av dem som driver på i frågan är Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

– I den bästa av världar kan Alliansen tillsammans gå fram. I värsta fall tycker jag att vi själva borde ta det ansvaret och lägga fram en egen budget. Det är mycket som står på spel. Stora delar av vår valrörelse byggde på att lösa de samhällsproblem som finns nu. Allt från gängkriminalitet, integration och konkurrenskraft. Det är klart att budgeten kanske är det viktigaste verktyget man har för att få igenom sin politik.

Han tror att en M-budget skulle ha goda chanser att röstas igenom i riksdagen, då han tror att både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle rösta på den.

– De möjligheterna bedömer jag som stora. Jag tycker inte man ska backa från sin egen politik bara för att SD eventuellt röstar på den.

Muf-basen menar att hans parti under lång tid agerat för att gå igenom så mycket allianspolitik som möjligt. Han säger att en M-budget skulle öka pressen på C och L.

– Om Centern och Liberalerna inte kan bestämma sig för om de vill ha socialdemokratisk politik eller allianspolitik, så kan inte det passivisera Moderaterna.

”Måste bestämma sig”

– Det kommer till slut en dag där de båda måste bestämma sig om de vill ha Ulf Kristersson eller Stefan Löfven. Och om de vill ha allianspolitik eller S-politik. En statsministeromröstning är ett sätt att få alla partier att bekänna färg, men en budgetomröstning är också det.

Tror du att Kristersson är beredd att gå fram med en budget?

– Jag tror definitivt att det finns ett tryck internt för att M ska gå fram med en budget. Sedan hoppas jag som sagt att både L och C också kan stå upp för sin politik.

Inom M finns på många håll en frustration, då man menar att det är C och L som står i vägen för allianspoltik. Dousa delar irritationen och menar att det inte stärker samarbetet.

– De har ju sagt att de inte vill släppa fram Ulf Kristersson i dagsläget och att de inte vill lägga en gemensam alliansbudget. Det är knappast M och KD som försvårar för alliansprojektet i dagsläget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: