Fortsatta låsningar efter gruppsamtal

avOlof Svensson, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Talmannen hade i dag kallat partiledarna till gruppsamtal.

Efter mötet gavs samma besked som innan – låsningarna består.

– Jag ser fortsatta möjligheter med att hitta blocköverskridande breda lösningar där Alliansen har möjlighet att hålla ihop, säger Annie Lööf (C).

– Jag tycker fortsatt att Alliansen är bäst och att Alliansen ska leda landet. Det har jag inte haft skäl att ändra, säger Ulf Kristersson (M).

Alla riksdagens partiledare, förutom Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) var i dag kallade till talmannen för fyra olika möten i olika eventuella regeringskonstellationer.

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Jan Björklund (L) i samband med mötet.

Efteråt var flera av dem fåordiga och duckade frågor. Men några stannade till och mötte pressuppbådet. De återupprepade sina gamla ståndpunkter i den svårlösta regeringsfrågan.

M-ledaren Ulf Kristersson, som precis som S-ledaren Stefan Löfven har misslyckats med att bilda regering, kallade dagens samtal för uppriktiga och seriösa.

– Jag tycker fortsatt att Alliansen är bäst och att Alliansen ska leda landet. Det har jag inte haft skäl att ändra.

”Få så bra bild som möjligt”

Han ville inte tolka vad de övriga partiledarena sagt.

– Det här var ju till för att talmannen skulle få en så bra bild av läget som möjligt.

Kristersson återupprepade också att Moderaterna, om inte Alliansen enas, kommer att lägga en egen budget i riksdagen även om ingen ny regering finns plats.

C-ledaren Annie Lööf ville inte kommentera mötena ingående.

– För att vi ska kunna nå resultat under hösten är det viktigt att de samtal som vi har haft, som har varit förtroendefulla och konstruktiva, stannar där.

Hon står fast vid att lösningen måste vara blocköverskridande.

– Jag ser fortsatta möjligheter med att hitta blocköverskridande breda lösningar där Alliansen har möjlighet att hålla ihop.

För några veckor sedan meddelade både C och L att de skulle rösta nej till Ulf Kristerssons försökt att bilda en smalare borgerlig regering, en så kallad ”3–2–1”-modell.

”Måste ha respekt för processen”

Nu menar Lööf att samtalen måste fortsätta.

– För att vi ska kunna nå i mål i det här svåra parlamentariska läget är det viktigt att vi respekt för processen och att de samtal vi har stannar i de rummen.

I går meddelade L-ledaren Jan Björklund att han tycker att Annie Lööf borde få ett sonderingsuppdrag från talmannen.

– Jag har sagt till talmannen att jag är beredd att ta på mig uppdrag för att lösa upp knutar. Exakt vad det innebär får talmannen bestämma. I dag så har ju alla partiledare varit med om att försöka lösa upp knutar i de gruppsamtal vi har haft, säger Annie Lööf.

Trots att låsningarna består menar hon att dagens samtal varit konstruktiva.

– Jag tror att det är viktigt att vi har alternativen på bordet för att på det sättet kunna komma framåt. Det finns inga samtal som har varit onödiga. Alla samtal vi har haft sedan valdagen har varit konstruktiva och värdefulla för den fortsatta processen, så även i dag.

Jimmie Åkesson (SD) träffade också talmannan under eftermiddagen.

– Talmannen berättade om dagens möten och hur han tänker sig den fortsatta processen. Det får dock talmannen själv redogöra för. Inget nytt framkom, säger SD-ledaren.

Andreas Norlén ska också ha kontakt med Jonas Sjöstedt (V).

ARTIKELN HANDLAR OM