Spelet om regeringsmakten

Moderaterna backar och Centerpartiet ökar

Annie Lööf: I det här läget uppskattar man att vi står upp

Av: 

Olof Svensson

Kenan Habul

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Ulf Kristersson kämpar för att få riksdagens stöd i nästa veckas statsministeromröstning.

Samtidigt tappar Moderaterna stöd i opinionen – medan Centerpartiet ökar, enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer.

– I det här turbulenta läget uppskattar man att vi står upp och gör det vi sa före valet även efter valet, säger C-ledaren Annie Lööf.

Anni Lööf, C.

I morgon, fredag, har det gått två månader sedan riksdagsvalet och ännu har Sverige ingen ny regering. Skulle det bli nyval i dag skulle två partier ligga farligt nära riksdagsspärren, enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer.

Liberalerna hamnar på 4,0 och klarar sig med nöd och näppe. Med sina 3,8 procentenheter skulle MP åka ur riksdagen.

Sakfrågor hellre än opinionsundersökningar

MP:s partisekreterare Amanda Lind säger att tappet inte är statistiskt säkerställd. Hon anser att den politiska diskussion i landet bör handla om politiska sakfrågor:

– Varje ny rapport om klimatet visar att det verkligen är allvar nu, att det behövs en kraftfull grön politik som minskar utsläppen. Vi behöver en grön skatteväxling, investera i snabba tåg och ställa om till en hållbar konsumtion, och det fortsätter vi jobba för, säger Amanda Lind. 

Mätningen är inte heller någon munter läsning för moderatledaren Ulf Kristersson. Nästa vecka ska riksdagen rösta om honom som statsminister. I opinionen tappar han väljare både till Centerpartiet och till Sverigedemokraterna. Totalt backar Moderaterna med 1,2 procentenheter vilket är mer än vad något annat alliansparti gör.

M tappar mest av allianspartierna

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer oroas dock inte av tappet.

– Det har gått åtta veckor sedan valet och vi ser små rörelser i opinionen. Min bild är att väljarna förväntar sig att att partierna utgår från det valresultat vi har och ser till att Sverige får en ny regering, säger Strömmer.

Trots splittringen bland de borgerliga hoppas han på en alliansregering.

– Redan nästa vecka finns möjligheten att får en ny alliansregering på plats. Det behövs för att stärka polisen, förbättra integrationen och rusta svensk ekonomi för framtiden, säger han.

C och SD starkast framåt

De partier som går starkast framåt är Centerpartiet och Sverigedemokraterna som ökar med omkring en procentenhet var.

– Moderaterna förlorar väljare dels till Centerpartiet, dels till Sverigedemokraterna. SD har nu gått om Moderaterna som näst största partiet, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

C-ledaren Annie Lööf ser opinionssiffrorna som ett kvitto på att väljarna uppskattar att C ”gör det vi sa innan valet även efter valet”.

– Jag tycker det är ett gott betyg att väljare ser det ledarskap vi visar upp, att vi står upp för de värderingar vi gick till val på. Om medmänsklighet, öppenhet och företagsamhet, säger Annie Lööf.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Få bästa kollen - följ Aftonbladets nyhetsbrev!
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Ex-ministrarna: Det blir inget nyval

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Aftonbladet Inizio

Moderaterna

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Ulf Kristersson

Miljöpartiet