Ministern ska förhandla med oljejättarna: Svåraste frågan

Utbrytarna Saudiarabien och USA vägrar gå med på krav

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

KATOWICE. Oljejättarna USA, Saudiarabien, Kuwait och Ryssland blockerar den uppmärksammade 1,5 gradersrapporten på klimatmötet.

Nu får Isabella Lövin ett tungt uppdrag att förhandla med länderna.

– Det här kanske är den svåraste frågan på klimatmötet eftersom den är så laddad, säger pressekreterare Jakob Lundgren.

Ledare för världens länder samlas just nu i polska Katowice för att enas om hur målen i Parisavtalet ska konkretiseras. Ett av målen är att den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader, med ambitionen 1,5 grader.

Men redan där råder stor oenighet.

Fyra länder som står för en mycket stor del av världens fossila utsläpp skapade i lördags rabalder när de vägrade att ”välkomna” IPCC:s senaste rapport - ”1,5-gradersrapporten” där det framgår att arbetet måste höjas kraftigt för att klara målet”.

Vägrar godkänna formulering

I stället för att välkomna rapporten ville en grupp länderna – Ryssland, USA, Kuwait och Saudiarabien – nöja sig med ordet ”notera” i ett officiellt uttalande.

Blockerandet ledde till protester från såväl ministrar och miljöorganisationer på plats. Att bara ”notera” en rapport, som dessutom är beställd av det förra klimatmötet, är en alldeles för svag beskrivning, ansåg kritikerna.

På onsdagskvällen meddelade regeringen att klimatminister Isabella Lövin fått i uppdrag av ordförandelandet Polen att föra samtal om hur länderna som deltar i klimatmötet ska motta resultatet av 1,5-gradersrapporten.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Isabella Lövin får tungt uppdrag på klimatmötet i polska Katowice.

I uppdraget ingår att förhandla med de fyra utbrytarländerna som vägrar att godta formuleringen ”välkomna”.

− Det är väldigt hedrande att det polska ordförandeskapet gett mig detta uppdrag. Det kommer bli en utmaning att få alla länderna att enas om en gemensam hållning kring resultaten i IPCC-rapporten, säger Isabella Lövin i ett uttalande.

Frigör ministerns dag

Isabella Lövins pressekreterare Jakob Lundgren vill inte berätta när och i vilken form förhandlingarna ska ske med motiveringen att det är en ”känslig och komplicerad fråga”. Han säger dock att det kommer att börja förhandlas redan under torsdagen.

– Vi frigör hela ministerns dag för detta. Men vi har många på plats i delegationen så det drabbar inte Sveriges delaktighet i mötet.

Han tonar dock ner förväntningarna på uppdraget

– Resultatet kommer bli någon form av skrivning som även de länderna som blockerade kan ställa upp på. Det kommer vara svårt att hitta kompromissen, säger Jakob Lundgren.

Isabella Lövins uppdrag att förhandla delas med Costa Ricas miljö- och energiminister Carlos Manuel Rodriguez.

Publicerad:

LÄS VIDARE