Öppet bråk mellan Söder och Karlsson på SD-möte

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

SD-topparna bråkade öppet på partiets gruppmöte i riksdagen, uppger flera ledamöter.

Björn Söder anklagade Mattias Karlsson för att köra över honom helt inför den säkerhetspolitiska riksdagsdebatten på torsdag.

– Det är inte värdigt för vår riksdagsgrupp att hålla på som du gör, sa Söder enligt en källa.

Relationen mellan Björn Söder och Sverigedemokraternas partilecdning blir allt sämre. I slutet av förra året petades Söder ur partiets verkställande utskott där han suttit i 14 år. Sedan dess har konflikten blivit än värre.

Under många år tillhörde Söder, i dag vice talman i riksdagen, det som kallades för "de fyras gäng" i SD-toppen. Utöver honom själv bestod kvartetten av partiledaren Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

Senast i våras blev sprickan synlig när Söder öppet markerade mot Jimmie Åkesson i frågan om värdlandsavtalet med Nato.

I tisdags rök parterna ihop igen på ett möte med SD:s riksdagsgrupp. Flera källor med insyn beskriver att Björn Söder och Mattias Karlsson "bråkade öppet" inför de andra ledamöterna. Enligt vad Aftonbladet erfar handlade konflikten om den riksdagsdebatt om Sveriges säkerhetspolitiska situation som Liberalerna kallat till under torsdagen.

Karlsson och Söder rök ihop

Björn Söder, SD:s säkerhetspolitiska talesperson, menade att debatten rörde det område som han är ansvarig för och att han ville medverka. Men partiledningen har beslutat att Jimmie Åkesson ska föra partiets talan.

Flera SD-ledamöter vittnar om att Söder kände sig överkörd, då han såg sig själv som den naturliga deltagaren i debatten, men samtidigt inte alls hade involverats i processen. Innan beslutet att Åkesson skulle delta hade uppgiften i stället lagts på Roger Richtoff, ledamot i försvarsutskottet.

– Björn tyckte inte det var konstigt att man skulle skicka Åkesson, sådant händer. Men han var mycket upprörd över att Mattias Karlsson inte alls pratat med honom och i stället gått till Richtoff bakom hans rygg, säger en SD-ledamot.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska Söder ha sagt att Karlssons agerande "inte var värdigt" riksdagsgruppen. Flera ledamöter ska sedan ha tagit till orda och sagt att det som utspelade sig på mötet var obehagligt och vädjade till sina kollegor att hålla sams.

Aftonbladets källor uppger att Karlsson svarat på angreppet genom att säga att det var Jimmie Åkesson själv som fattat beslutet.

– Han menade att debatten har koppling till Nato-frågan och att våra politiska fiender försöker utmåla det som att vi håller på att svänga i frågan. Då behövdes Jimmie i debatten för att vi ska ha ett tydligt budskap, säger en källa.

”Håller inte med om att det var bråkigt”

Den senaste tiden har har två tjänstemän på SD:s riksdagskansli fått lämna sina uppdrag på grund av sina kopplingar till och uttalanden om Ryssland. Även detta ska ha varit ett skäl till att Åkesson och inte Söder, ska ta debatten.

Söder säger att han inte vill kommentera diskussionerna.

– Jag kan dock bekräfta att jag inte ser det som något konstigt om partiledaren vill ta debatten. Det är inget ovanligt att partiledare företräder partier i riksdagens aktuella debatter. Men hur tillvägagångssättet inför den här debatten varit håller vi internt i gruppen, säger han.

Mattias Karlsson säger att han inte håller med om att det var bråkigt på mötet.

– Vi har ganska högt i tak på gruppmötena, syftet är att man ska kunna ventilera olika saker. Det handlade om att Björn var lite kritisk till att vi inte har sökt mer samband med honom när det handlade om upplägget inför debatten.

Karlsson säger att han lade fram sin sak i en saklig ton.

– I och med att det är vår partiledare som tar debatten, som har tjänstemän knutna till sig som hjälper honom, så blir det lite annat läge än om det varit en annan ledamot som tog debatten. Visst har man rätt att ha åsikter, men det är en speciell situation eftersom Jimmie tar debatten. Jag tror att de flesta som jobbar med olika utskottsfrågor känner sig hedrade av att partiledaren är med och lyfter fram deras ämnesområde.

ARTIKELN HANDLAR OM