Löfven ryter till mot män och pojkar om sexövergrepp

1 av 2
SAMHÄLLE

Nu ryter Stefan Löfven till mot män och pojkar – efter den senaste tidens uppmärksammade sexövergrepp vid musikfestivaler.

Han menar att det är dags att prata om vad manlighet innebär.

– Unga flickor som går på musikfestival ska inte behöva bli sexuellt trakasserade. Det är fullständigt oacceptabelt, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) vände sig direkt till män och pojkar i sitt sommartal, där han tog upp den senaste tidens uppmärksammande sexövergrepp mot flickor och kvinnor. Under musikfestivalen We Are Stockholms första dygn, mellan tisdag och onsdag, anmäldes sju misstänkta sexövergrepp. Även tidigare i sommar har en rad misstänka sexbrott mot unga flickor anmälts.

– Att behandla flickor och kvinnor på detta sett är inget manligt beteende, ett manligt beteende är att behandla flickor och kvinnor på ett respektfullt sätt, säger Stefan Löfven.

Efterlyser diskussion

Han framhåller också nu krävs en rejäl diskussion om hur man ska behandla varandra.

– Det är på tiden att vi pratar mer allmänt om det här, både män och pojkar. Hur beter man sig? Man kan inte bete sig så mot flickor och kvinnor. Unga flickor som går på musikfestival ska inte behöva bli sexuellt trakasserade. Det är fullständigt oacceptabelt, säger han.

– Vi behandlar inte varandra så. Vi behandlar varandra med respekt, ömhet och värme. Det är den attityd vi ska ha.

"Polisen måste bli bättre på att utreda"

Stefan Löfven menar dessutom att det är av största vikt att rättsväsendet prioriterar utredningar om sexövergrepp.

– Det är inte bara en fråga om antalet anställda inom polisen, det är också fråga om att bli bättre på att utreda, där behöver polis och åklagare bli bättre på att utreda den här typen av brott.

ARTIKELN HANDLAR OM