Intern kritik mot Björklund efter utspel om SD

1 av 2
Bengt Westerberg.
SAMHÄLLE

Jan Björklund (L) tycker att statsministern ska sluta stänga Sverigedemokraterna ute när regeringen för samtal över blockgränsen.

Men flera tunga partikamrater kritiserar hans utspel.

– Det finns ingen anledning för en oppositionspolitiker att ha synpunkter på vilka som bjuds in, säger f d partiledaren Bengt Westerberg.

När statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in oppositionspartierna till samtal över blockgränsen har Sverigedemokraterna konsekvent lämnats utanför. Löfvens inställning fick i helgen kritik av Liberalernas partiledare Jan Björklund.

I dag utvecklade han för Aftonbladet:

– För Liberalernas del är det inte aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Men jag tycker de partierna ska behandlas lika och formellt korrekt. När man samlar alla riksdagspartier till överläggningar men exkluderar ett, då tror jag man skapar en olycklig martyrstatus för det partiet, vilket SD tjänar på.

Men Björklund är tydlig med att han inte på något sätt vill göra upp med SD.

– För Liberalernas del är det inte aktuellt. Det gäller även Vänsterpartiet, men de sitter ju alltid med. Det är ju en annan ideologi som de grundar sig i, men det är en likartad bakgrund som SD.

Björklund kritiseras internt

Björklunds uttalande får dock kalla handen från regeringen, som helt stänger dörren för samtal med Jimmie Åkessons parti. Men även internt inom Liberalerna kommer nu kritik.

Bengt Westerberg, partiledare för det som då hette Folkpartiet 1983-1995, kallar Björklunds uttalande för ”ganska onödigt”.

– Jag tycker att det är regeringens sak att avgöra vilka som bjuds in. Det finns ingen anledning för en oppositionspolitiker att ha synpunkter på det, säger han.

Övriga Allianspartier har också sagt att det är upp till Stefan Löfven att bjuda in vem han vill, en inställning som Westerberg alltså delar. 

– Ibland träffar man ett eller två partier, i bland många. Det måste avgöras från fall till fall. Men Björklund sa också att det inte var aktuellt med samarbete med Sverigedemokraterna. Det är väl viktigt att understryka, säger Westerberg.

”Skulle vara otänkbart”

Även Birgitta Ohlsson, som är L:s utrikespolitiska talesperson i riksdagen, är mycket tveksam till att SD ska bjudas in till överläggningar. På sin Facebook-sida skriver hon att ”Liberaler håller sig borta från SD/V vad gäller samarbeten. Självklart ska samtliga riksdagspartier deltaga i parlamentariska utredningar, riksdagsutskott mm. Sker i dag. Det är demokrati. Inte kontroversiellt.”

Men hon lägger också till att det inte är samma sak som att alla partier ska ha rätten att delta i samtal med en regering.

”Det avgör den som är statsminister. För mig som liberal skulle det i alla fall vara otänkbart i den rollen att bjuda in partier - när jag ändå inte tänkt ge dem inflytande - som står för en helt annan syn oavsett om det rör försvar, integration, utrikespolitik eller rikets säkerhet.