Aftonbladet avslöjar: Löfven och Björklund i hemligt möte

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Liberalerna öppnade för att förhandla med regeringen om skattepolitiken – utan övriga Allianspartier.

Aftonbladet kan avslöja att Stefan Löfven och Jan Björklund i hemlighet träffades för ett lunchmöte i statsministerns bostad kort därefter.

– De träffades för att diskutera aktuella politiska frågor, säger Erik Nises, pressekreterare hos Löfven.

När dåvarande Folkpartiet samlades för landsmöte i Stockholm den 20-22 november förra året bytte man inte bara namn till Liberalerna. Partiledaren Jan Björklund chockade också många genom att meddela att han parti var redo att solospela och förhandla om en ny skattereform med regeringen – även om inte övriga Alliansen var med.

– Vi är beredda att genomföra en sådan reform inom de närmsta åren även med den nuvarande regeringen. Självklart ser jag gärna en sexpartiöverenskommelse mellan Alliansen och de rödgröna, men det är inget villkor för oss, sa L-ledaren.

Utspelet välkomnades av regeringen.

– Jag tycker det är väldigt intressant att de öppnar för att samtala med regeringen om den ekonomiska politiken, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

Hemligt möte på Sagerska

Nu kan Aftonbladet avslöja att Stefan Löfven (S) kort därefter i hemlighet åt lunch med Jan Björklund i statsministerns bostad Sagerska huset i centrala Stockholm. Mötet, som handlade om "informationsutbyte", skedde den 24 november 2015 och kom till efter L-ledarens utspel.

– Vi kan bekräfta att de åt lunch ihop efter att Stefan Löfven bjudit in. Mer än så brukar vi inte säga om möten, säger Björklunds stabschef Elin Boberg.

Även Löfvens stab bekräftar mötet men är i övrigt fåordiga.

– Statsministern träffade Jan Björklund över en lunch för att diskutera aktuella politiska frågor, säger pressekreteraren Erik Nises. 

Före valet 2014 flirtade Löfven rejält med Centerpartiet och Liberalerna. Han menade att blockpolitiken skadade Sverige och att han gärna skulle samarbeta med båda partierna. Men både L och C var avvisande och Löfven valde i stället att bilda regering ihop med Miljöpartiet och i ett senare skede inleda ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet.

Liberalerna har öppnat för samarbete

Efter valet har tongångarna från Liberalerna varit annorlunda och man har varit mer öppna för samarbete med regeringen, Man stödde bland annat införandet av en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

Enligt vad Aftonbladet erfar har Liberalerna i kontakterna med regeringen varit tydliga med att man inte vill sitta med i en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Men samtidigt har Björklund öppnat för samarbete inte bara i skattepolitiken utan även i bostads- och energipolitiken.

Enligt Aftonbladets källor har det dock inte gått framåt i diskussionerna mellan L och regeringen när det gäller en ny skattereform.

– I dag verkar regeringen inte lika intresserade av samarbete, säger en källa.

Under våren har det dock inletts blocköverskridande samtal om bostadspolitiken mellan regeringen och oppositionen. Men enligt Liberalernas ekonomiska talesperson Erik Ullenhag går det trögt.

– Hittills visar inte regeringen korten, man vet inte riktigt vad man vill. Det återstår för dem att visa vad om man är beredd att göra genomgripande reformer, säger han.

Publicerad: