Sverigedemokraterna

Israels ambassadör rasar mot Söder: Det är skandalöst

Av: 

Ebba Thornéus

SAMHÄLLE

VISBY. Riksdagsledamoten och andre vice talman Björn Söders (SD) inlägg om att judar och samer inte är svenskar har fått skarp kritik sista tiden.

Nu sätter även Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, ner foten.

– Sådana här uttalanden är fullständigt oacceptabla, säger han.

Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!”

Så skrev den tidigare partisekreteraren i Sverigedemokraterna på Centerpartiets Facebooksida i mitten av juni.

Inlägget har fått skarp kritik från flera håll, bland annat från statsminister Stefan Löfven som kallar det ”vidrigt och fruktansvärt”.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) svarade med att gå i taket.

– Vilket skitsnack! Jag tillhör själv minoritetsgruppen tornedalingar och känner mig lika mycket svensk för det, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

”Fullständigt oacceptabelt”

På plats under Almedalsveckan befinner sig Ilan Ben-Dov som är Israels ambassadör i Sverige. Han säger att Söders uttalande är oacceptabelt, och oroande för judar i Sverige.

– Jag tycker det är skandalöst och man ska inte ska acceptera något sådant här från någon utan i stället vara mycket tydlig med det är fullständigt oacceptabelt, säger han till Aftonbladet.

Ilan Ben-Dov säger att han blev ledsen när han först fick höra om inlägget.

– Det gör mig ledsen att det fortfarande finns människor runtom i världen som pratar på det där sättet. Vi hade hoppats att ingen år 2018 pratade så här. Att människor lärt sig av historien och därmed undviker sådana här ord.

Vad anser du om att någon i Björn Söders ställning säger så här?

– Jag tycke inte att hans ställning är viktig. Man ska inte acceptera utan direkt förkasta sådant här, oavsett om det är från någon på en hög eller låg nivå.

”Söder borde söka i sin själ”

På frågan om Söders uttalande påverkat Israels förtroende för Sverige eller väckt några reaktioner i Israel säger Ilan Ben-Dov att antisemitism är ett problem världen över, och att Jerusalem har informerats om händelsen.

– Vi är mycket överraskade och väldigt oroliga. För oss judar som bor här i Sverige gör det jätteont. Inget sunt samhälle ska tolerera något sådant här, och jag är säker på att majoriteten av svenskarna inte håller med om detta.

Har du något att säga till Björn Söder?

– Jag tycker att han ska söka i sin själ efter hur han kom fram till dessa slutsatser och jag råder honom att lära av historien.

Det är dock inte första gången som Björn Söder gör liknande uttalanden.

Även 2014 uttalade han samma åsikt och möttes då av skarp kritik och krav på att han skulle lämna posten som vice talman. Då försvarade sig Söder med att hans ord var korrekta men tagna ur sitt sammanhang.

Söder har tidigare medgett att det är han som skrivit kommentaren om judar och samer som ett replikskifte från en partiledardebatt, men menar att debatten blivit absurd och att människor gjort medvetna misstolkningar.

Söder: Fått det om bakfoten

Han beklagar att Israels ambassadör tagit illa vid sig.

– Om han är upprörd beror det säkerligen på att han missuppfattat precis allt jag sagt om att jag står upp för våra erkända nationella minoriteter, däribland både judar och samer. Jag beklagar givetvis att han fått det om bakfoten. Dock är det kanske inte så konstigt eftersom medierna och SD:s politiska motståndare förvrängt det till precis tvärtom, skriver Söder i ett sms till Aftonbladet.

Vidare skriver Björn Söder att Sverigedemokraterna är ett parti som tydligast stått upp och står upp för staten Israel.

– Som Israels ambassadör i Sverige skulle jag vara mer orolig för den svenska regeringens bistånd till den Palestinska Myndigheten, som går till att finansiera terrorism och antisemitism och regeringens ställningstaganden i Mellanösternkonflikten.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Skarp kritik mot Söder efter utspel

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Almedalsveckan

Björn Söder

Israel

Annie Lööf