Åkesson: ”Känn dig inte allt för säker, Kristersson”

avKenan Habul, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

NORRKÖPING. SD-ledaren Jimmie Åkesson riktade sig direkt till M-ledaren Ulf Kristerson i sitt tal på partiets landsdagar.

Han hotar med att fälla en Alliansregering om SD inte släpps inför samtal.

– Känn dig inte allt för säker. Det skulle kunna bli så att du - i din iver att regera med de strikt liberala partierna - driver oss i en helt annan riktning, säger Åkesson.

1 av 6 | Foto: Peter Wixtröm
Sverigedemokraternas partiledaren Jimmie Åkesson håller stora tal inför partikamraterna.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson för två år sedan höll tal på partiets landsdagar i Lund lanserade han idén om ett regeringsunderlag bestående av hans eget parti, Moderaterna och Kristdemokraterna.

När han i dag talade inför partikamraterna på årets landsdagar i Lund var det helt andra tongångar. Efter att den nyvalda M-ledaren Ulf Kristersson sagt att SD gärna får rösta på deras förslag men att han helt utesluter förhandlingar och samtal - var Åkesson hård i sin kritik.

Han sa att det från M-håll på sistone låtit som att man tror att SD kommer att stödja allt de gör - oavsett. Men Åkesson höjde nu ett varningens finger till Kristersson:

– Känn dig inte allt för säker. Det skulle kunna bli så att du - i din iver att regera med de strikt liberala partierna - driver oss i en helt annan riktning.

Udden riktad mot Kristersson

SD-ledaren slog fast att det kan bli aktuellt för hans parti att återigen rösta ned en regeringsbudget, som man gjorde hösten 2014 då den rödgröna budgeten föll. Men denna gång var udden riktad mot Kristersson, Alliansens statsministerkandidat.

Åkesson poängterade att han har mer gemensamt med statsminister Stefan Löfvens socialdemokrater när det gäller invandrings- och integrationspolitiken än med C-ledaren Annie Lööf, som Kristersson vill regera med.

– Hur skulle vi kunna ge stöd åt en regering där Centerpartiet - som pratar om 30 miljoner nya invandrare - får inflytande över migrationspolitiken?

Han poängterade också att Kristersson inte kan vara säker på någonting, om inte SD släpps in för samtal. SD-ledaren sa också att det är naturligt att hans parti tappat i opinionen under hösten, med tanke på de skandaler som avslöjats internt. Samtidigt har M fått ett lyft efter att Kristersson valdes.

”Att Åkesson höjer rösten förändrar ingenting”

Efter talet utvecklade Åkesson det han sagt i en intervju med Aftonbladet.

– Det är ingen hemlighet att vi långsiktig vill ingå i en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men om de inte vill prata med oss finns det ingen lojalitet från vår sida. De enda jag är lojal mot är våra väljare, säger han.

Han säger att det är hans skyldighet att gå så hårt åt Ulf Kristersson som han gjorde i sitt tal.

– Han verkar göra analysen att de kan göra precis vad de vill, de kan kalla oss vad de vill, de kan bedriva vilken politik de vill, behandla oss som något som katten har släpat in. Jag har en skyldighet att tala om att det är inte så det fungerar. Jag har ingen som helst lojalitet mot Kristersson. Sätter vi oss och pratar och kommer överens då är jag lojal med det vi kommer överens om. Men han inte räkna med något stöd utan att ge något tillbaka, säger Åkesson.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger i en kommentar:

– Att Åkesson nu höjer rösten, stressad av vikande opinionsstöd, förändrar ingenting i sak. Vi lägger fram vår politik utan att förhålla oss till Sverigedemokraterna. Vi samarbetar med våra vänner i Alliansen.

”Vår höst har inte varit den bästa”

I inledningen av talet tog Åkesson också upp det faktum att hans parti tappat i opinionsmätningarna på senaste tiden. Han sa att det inte var så konstigt.

– Vår höst har inte varit den bästa. Uppmärksamheten kring vårt parti har handlat om andra saker än vår politik, ofta direkt dåliga saker som påverkar trovärdigheten och opinionsmätningarna negativt.

Här röstade flest på SD i riksdagsvalet 2014 00:31
1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
ARTIKELN HANDLAR OM