C–beskedet: Ja till regeringens förslag om de ensamkommande

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Centerpartiet går emot resten av Alliansen och släpper igenom regeringens förslag om de ensamkommande.

Därmed får 9 000 unga en ny chans att stanna i Sverige.

– Vi väljer att ta ansvar i ett läge där miljöpartister och socialdemokrater har försatt unga i en mycket utsatt situation, säger C-ledaren Annie Lööf.

Centerpartiet säger ja till regeringens förslag om de 9 000 ensamkommande.

Därmed går man emot de övriga partierna i Alliansen. Detta trots att man egentligen tycker att regeringens förslag är dåligt.

– Det här är ett riktigt dåligt genomarbetat förslag. Men nu är det detta förslag som ligger på bordet. Centerpartiets linje har under många år varit konsekvent, de som var minderåriga när de kom ska få en ny chans. Vår samlade bedömning är att vi släpper igenom den här propositionen, säger partiledaren Annie Lööf.

Regeringens förslag om de 9 000 ensamkommande har fått hård kritik, bland annat från Lagrådet.

I den omarbetad version som lagts på riksdagens bord, där vissa justeringar och förtydliganden har gjorts.

Förslaget om de ensamkommande kommer ur en uppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet slöt i höstas, som innebär att cirka 9 000 personer som fått avslag på sin asylansökan ska kunna få en ny chans att stanna. Det handlar om de som var under 18 år när de kom till Sverige 2015, men som hunnit bli vuxna innan de fick sin sak prövad gentemot den hårdare lagstiftning som infördes.

Centerpartiets stöd gör nu att lagen blir verklighet.

– Vi har landat i att de medmänskliga konsekvenserna av att stoppa den här i grunden dåliga lagstiftningen, blir alldeles för stora, säger Annie Lööf.

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud
Centerns partiledaren Annie Lööf.

Frågan splittrar Alliansen – alla övriga oppositionspartier redan avfärdat uppgörelsen kring de ensamkommande.

– Jag är väldigt förvånad över att Socialdemokraterna så fullständigt har vikt sig för Miljöpartiet. Det man gör nu är att ta ytterligare ett steg i fel riktning från det man tidigare presenterat. Man minskar id-kravet ytterligare. Det är något som bland annat Polisen varnat för, då kontrollen av vilka som befinner sig i Sverige blir ännu sämre, har Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell tidigare sagt till Aftonbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM