Lund

Björn Söder petas ur SD:s verkställande utskott

Av: 

Pär Karlsson

Kenan Habul

Gustaf Tronarp

SAMHÄLLE

LUND. Björn Söder får lämna Sverigedemokraternas innersta maktkrets.

På ett möte under SD:s landsdagar i Lund petade partistyrelsen Söder ur det verkställande utskottet, där han suttit i 14 år.

Kravet på att han skulle bort kom från partiledaren Jimmie Åkesson själv, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Det är uppenbarligen så att den kompetens som jag besitter inte är tillräcklig för att sitta i det verkställande utskottet, säger Söder.

Det var i går som Aftonbladet kunde avslöja att Björn Söder var på väg ut ur Sverigedemokraternas innersta kärna, det verkställande utskottet, VU. Under gårdagen valde SD en ny partistyrelse, som i dag har hållit sitt första möte. Där valdes ett nytt VU där Söder inte finns med. Enligt vad Aftonbladet erfar har det skurit sig mellan Söder och de tre andra toppnamnen i partiet - Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

Maktkonflikt

Konflikten har i första hand inte varit ideologisk. Enligt flera källor är det en ren maktkamp.

Så sent som i fredags röstade ombuden på SD:s kongress ned partiledarens förslag om att slopa de båda viceposterna i partitoppen.

Det hjälpte inte att Jimmie Åkesson gick upp i talarstolen. Ombuden gick på Söders linje.

– Jag är givetvis nöjd med resultatet och att landsdagarna väljer att behålla sina demokratiska möjligheter att utse vilka som ska gå in i och ansvara för partiorganisation i partiordförandens frånvaro, sa Björn Söder då.

På SD:s landsdagar spekuleras det om inte det var droppen som fick bägaren att rinna över.

Enligt Aftonbladets källor var det Jimmie Åkesson själv som krävde att Söder skulle petas ur partiets mäktiga verkställande utskott.

Söder ville sitta kvar

Söder, som suttit med i utskottet i 14 år, ville själv sitta kvar.

– Men det är uppenbarligen så att den kompetens som jag besitter inte är tillräcklig för att sitta i det verkställande utskottet. Samtidigt är det glädjande att det finns andra som uppfyller de krav som ställs, säger Björn Söder.

Han menar att han även fortsättningsvis hade mycket att bidra med.

– Jag har ju suttit som partisekreterare i tio års tid och i verkställande utskottet i 14 år. Jag menar på att jag känner det här partiet och att det är få som kan mäta sig med den erfarenheten jag har när det gäller organisation, säger han.

Ville sitta kvar

Det nya VU ska ägna sig mer åt politik och mindre åt just organisation, men det menar inte Söder är ett bra argument för att peta honom.

– Jag har även varit gruppledare för riksdagsgruppen och har ju en politisk bakgrund också, som jag menar att jag kan bidra med.

Han säger att han inte fick någon egentlig motivering av partistyrelsen till varför han inte får vara kvar.

– Jag ville ju sitta kvar, men nu får man acceptera att man inte anser att jag har den kompetens och erfarenhet som efterfrågas. Det gäller bara att ta nya tag och komma igen. Jag har ju mina andra uppdrag som jag tänker förvalta på bästa sätt.

Partiledaren Jimmie Åkesson hänvisar alla frågor till SD:s gruppledare Mattias Karlsson, som sitter kvar i VU. Enligt Karlsson är det är naturligt att det sker förändringar i verkställande utskottet.

– Partistyrelsens majoritet gjorde bedömning att Björn inte längre hade en lika naturlig roll i VU som han har haft tidigare. Dels för att VU:s roll ska bli mer politisk, men dels för att Björn tidigare har suttit som administrativt och organisatoriskt ansvarig i rollen som partisekretere. Nu är han inte partisekreterare längre och den rollen fylls nu av någon annan.

Flera nya namn valdes in

Enligt Mattias Karlsson är Björn Söders primära roll nu att vara andre vice talman i Sveriges riksdag och som ledamot i partistyrelsen.

– För mig är det här inget stort steg. Björn sitter kvar i partistyrelsen och han i högsta grad en del av partiets ledning även fortsättningsvis. Det här innebär inte alls att han försvinner från politiken eller partiet.

Flera nya namn väljs nu in i VU. Det handlar om Julia Kronlid, Paula Bieler, Oscar Sjöstedt och Aron Emilsson.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Lund

ÄMNEN I ARTIKELN

Lund

Sverigedemokraterna

Björn Söder

Jimmie Åkesson