Fredrik Reinfeldts självbiografi

Reinfeldt till attack mot SD i sin nya bok

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

”De är missnöjda med sitt eget liv”

Under sina år som statsminister visade Fredrik Reinfeldt (M) ofta sin avsky gentemot Sverigedemokraterna.

I sin nya bok ”Halvvägs” skriver Reinfeldt att partiets kärna består av "de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga".

– Till det kommer en stor mängd brett missnöjda väljare. De är missnöjda med sitt eget liv och området de bor i, skriver Reinfeldt.

I morgon lanseras ex-statsminister Fredriks Reinfeldts (M) bok ”Halvvägs” där han beskriver sin uppväxt och sina 25 år inom svensk politik. Aftonbladet kan redan i dag avslöja flera delar ur boken, som ges ut på Albert Bonniers förlag.

Ett av bokens kapitel handlar om valet 2014, som slutade med att Moderaterna backade kraftigt, Alliansregeringen förlorade makten och att Reinfeldt avgick som statsminister och senare som partiledare.

M tappade stora mängder väljare till Sverigedemokraterna, som var det parti som blev valets stora vinnare när de mer än fördubblade sitt resultat från 2010. Reinfeldt ställer i boken frågan ”Hur kan man förstå att 800 000 väljare röstade på Sverigedemokraterna?”

”De är missnöjda med sitt eget liv”

Han skriver att SD i sin kärna samlar "de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga" och att "de som parti skapat en hemvist för alla de som ständigt ser invandrare som svaret på alla samhällets problem".

– Till det kommer en stor mängd brett missnöjda väljare. De är missnöjda med sitt eget liv och området de bor i. De misstror alla med makt, såväl politiker som mediarepresentanter, skriver han.

Han beskriver SD-väljarna som "avvikare" från övriga väljare och menar att de "inte känner samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och det demokratiska systemet".

– Det kan också beskrivas som centrum kontra periferi. Det kan vara geografiskt, att bo på en mindre ort, eller känna främlingskap inför Stockholms dominans. Det kan vara socialt, att inte känna gemenskap med det som framställs som korrekt i tv eller i tidningar, skriver Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt skriver också om sitt mycket uppmärksammade sommartal på Norrmalmstorg i Stockholm där han i slutet av valrörelsen uppmanade svenska folket att "öppna era hjärtan!". I efterhand har talet både hyllats men även kritiserats hårt, bland annat internt i Moderaterna.

”Det beskrevs som att jag var naiv”

Reinfeldt skriver själv att hans tal "förändrade valrörelsen". Talet kom i samband med att Migrationsverket kommit med en prognos om det ökade antalet asylsökande som skulle komma till Sverige.

– Det återkopplade Sverige till oron i vår omvärld och vilken påverkan det skulle få på oss. Det kom att handla mer om budget och ekonomi efter mitt sommartal, men också om invandring. Det fick Sverigedemokraterna att lägga om sin planering och som de sa helt inrikta sig på frågan om invandring. Vi var nog många som tyckte att det i sig inte var något nytt, skriver han.

Avsikten med talet, fortsätter Reinfeldt, var "att vädja till svenska folket om en förestående ansträngning som krävde förändringar bland annat i reglerna för hur vi bygger".

– Det beskrevs sedan som att jag bara varit godhjärtad, för att inte säga naiv. Det jag sagt förvrängdes för att möta olika intressen, några mer ljusskygga och andra mer vänsterorienterade. Den risk jag tog var att invandringsfrågan i sig skulle växa i betydelse.

Men Reinfeldt tror att kritiken hade kunnat bli lika hård om han valt att tiga om Migrationsverkets prognos:

– Det var helt enkelt en förändring i vår verklighet som vi behövde förbereda oss för. Det är min övertygelse att en politisk ledare som vill behålla väljarnas långsiktiga förtroende ska säga sanningen om det han eller hon känner till, skriver han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Reinfeldt: Jag vill inte vara med och göda SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Reinfeldt

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Halvvägs (Fredrik Reinfeldts bok)